Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αυστραλών, για την Ελλάδα, τονίστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης, για τον τουρισμό υγείας που διοργανώθηκε, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τουρισμός υγείας
Οι προοπτικές επένδυσης στην Ελλάδα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, στον τομέα του τουρισμού υγείας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Σίδνεϊ, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στις 24 Νοεμβρίου 2017.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Σταύρος Κυρίμης και κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο της ομογένειας και της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Τράπεζας του Σίδνεϊ Μίλτος Μιχαλέας. Τη διοργάνωση υποστήριξαν η γνωστή ομογενής ηθοποιός και συγγραφέας Μαίρη Κούστα και οι επιχειρηματίες Γ. Πέτσης και Γ. Γαβριηλίδης.

Κλιμάκιο επιστημόνων από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο του ΙΣΑ , της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, παρουσίασε τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τουρισμό υγείας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις.

Τονίστηκε ότι η Αυστραλία είναι μια αγορά, στην οποία η χώρα μας μπορεί να στοχεύσει με πολύ καλές προοπτικές. Μάλιστα στην αρχή του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η επεξεργασία Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Ευρώπης και Αυστραλίας, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδυτικών διαδικασιών.

Στη σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας, αναφέρθηκε η σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Κάτια Γκίκιζα.

Σύμφωνα με την κ. Γκίκιζα το επόμενο χρονικό διάστημα το προξενείο θα εντάξει τον τουρισμό υγείας ως νέα κατηγορία στην εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας για να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά του τουρισμού υγείας .Το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η Ελλάδα μπορεί να προέλθει μόνο από την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, σε τομείς που διαθέτουν υψηλή προστιθέμενη αξία όπως ο τουρισμός υγείας».

Στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Σίδνεϊ Γιάννης Κομινός, ο οποίος επεσήμανε ότι ενώ υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, η γραφειοκρατία είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Στο υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές συνεργασίας, με τα μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Αυστραλίας αναφέρθηκαν οι κάτωθι:

  • Κωνσταντίνος Δίμτσας, Γενικός Διευθυντής «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».
  • Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας ,Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
  • Νικόλαος Σ. Κουβελάς, αναπλ. καθηγητής Οδοντιατρικής, πρόεδρος Ομίλου Οδοντιατρικού Τουρισμού Αθηνών, πρόεδρος EURODENTICA.
  • Σωτήρης Τσιούμας, , Οφθαλμολόγος-Οφθαλμοπλαστικός, πρόεδρος Ελληνικής Αισθητικής και μη Επεμβατικής Χειρουργικής, Συμβασιούχος Καθηγητής αισθητικής ιατρικής του πανεπιστημίου Camerino Ιταλίας.
  • Σταύρος Τομπρής MD, PhD, DDS, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός χειρούργος, Διευθυντής κλινικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής
  • Πέτρος Μαμαλάκης, Γενικός Γραμματέας I.H.T.C., Founder & CEO of Vitabooking.com.