Επανάσταση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και οστεοπόρωσης από Έλληνες

  • Iatropedia
Με την βοήθεια της νανο-τεχνολογίας, και με νανο-υλικά και βιοενεργούς παράγοντες σαν βάση, ομάδα Ελλήνων επιστημόνων σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμη να αναγεννήσει χόνδρο. Η σημαντικότατη αυτή ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στην μάχη για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας.

Οι Έλληνες επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Πάτρας είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα δημιουργήσουν σύνθετο ικρίωμα σε συνδυασμό με πρωτεϊνικούς βιοχημικούς παράγοντες και βλαστικά κύτταρα, με το οποίο θα εξασφαλίζεται η ιστική αναγέννηση. Η νέα αυτή προσπάθεια ενσωματώνει νέα υλικά με καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Στο τέλος του 2014 έχει προγραμματιστεί ήδη να ξεκινήσουν και οι κλινικές μελέτες σε ασθενείς. Σύμφωνα με το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, θα ξεκινήσει η παραγωγή εμφυτευμάτων από έξυπνα βιοϋλικά και η εφαρμογή αναμένεται να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες που πάσχουν και από οστεοπόρωση.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: Από το ΑΠΘ, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής καθηγητής Σ Λογοθετίδης, η καρδιολόγος ερευνήτρια Β Καραγκιοζάκη, η εμβιομηχανική μηχανικός-μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε Καβατζικίδου.

Από το Εργαστήριο Βιοχημείας του τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ η καθηγήτρια Δ Χολή-Παπαδοπούλου.

Από τη Γ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, του Τομέα Χειρουργικής ο αν. Καθηγητής Σαιέχ Φάρες και ο καθηγητής Γ. Καπετάνιος.
Από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ , του τμήματος Ιατρικής ο καθηγητής Ιατρικής Γ.Κολιάκος.
Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ο καθηγητής Ι Μισιρλής .

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της μάζας των οστών, καθώς και διαταραχή της αρχιτεκτονικής τους δομής, η οποία έχει ως συνέπεια τη μείωση της μηχανικής αντοχής των οστών, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Συνέπειες των καταγμάτων είναι οι πόνοι, οι παραμορφώσεις (κύφωση), απώλεια κινητικότητας, ανικανότητα κ.λπ. Σε περιπτώσεις σοβαρής οστεοπόρωσης, τα κατάγματα δημιουργούνται χωρίς να ασκηθεί στα οστά καθόλου δύναμη (αυτόματα κατάγματα). Η απώλεια του οστού συμβαίνει σταδιακά και ΄΄σιωπηλά΄΄ και συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρις ότου συμβεί το πρώτο κάταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την οστεοπόρωση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την οστεοαρθρίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia