Επανασχεδιασμένα αντιβιοτικά εναντίον πολυανθεκτικών βακτηρίων

  • Iatropedia
Ένα αντιβιοτικό δεύτερης γενιάς που ανέπτυξαν επιστήμονες έδειξε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα κατά κοινών βακτηριακών λοιμώξεων που απειλούν σοβαρά τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

Η σπεκτινομυκίνη, ένα ασφαλές αλλά όχι και τόσο ισχυρό αντιβιοτικό της δεκαετίας του ’60, έχει τώρα μια… δεύτερη ευκαιρία: ερευνητές από το St. Jude Children's Research Hospital επανασχεδίασαν το παλιό αντιβιοτικό αλλάζοντας την χημική του δομή και δημιούργησαν ένα ισχυρότερο, πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό δεύτερης γενιάς κατά βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γονόρροιας.

Ψάχνοντας παλαιότερες μελέτες, οι ερευνητές εντόπισαν ανάλογα της σπεκτινομυκίνης και ειδικά ένα το οποίο απεδείχθη εξίσου αποτελεσματικό με την αμπικιλλίνη, εμποδίζοντας σε ποντίκια την δράση ενός συχνά θανατηφόρου στελέχους του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumonia) που ευθύνεται και για άλλες λοιμώξεις στους ανθρώπους, όπως μηνιγγίτιδα, μέση ωτίτιδα και σήψη. Όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, τα ανάλογα της σπεκτινομυκίνης μπλόκαραν την ανάπτυξη ανθεκτικών στα κοινά αντιβιοτικά στελεχών του πνευμονιόκοκκου ενώ το επανασχεδιασμένο αντιβιοτικό έδειξε ενισχυμένη αντιβακτηριακή δράση κατά δύο ακόμη βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επίσης φάνηκε πιο αποτελεσματικό όχι μόνο κατά βακτηρίων που ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις της «νόσου των Λεγεωναρίων» αλλά και κατά αφροδισίων νοσημάτων –γονόρροια και χλαμύδια. Η έρευνα πάνω στα ανάλογα της σπεκτινομυκίνης συνεχίζεται και τα τεστ στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Το πρόβλημα με τους ανθεκτικούς στα περισσότερα αντιβιοτικά παθογόνους οργανισμούς έχει λάβει τόσο εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ώστε στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές έχουν χαρακτηρίσει την καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά «εθνική προτεραιότητα». Μόνο στις ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 2.000.000 ανθρώπους που νοσούν κάθε χρόνο εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια και περίπου 23.000 χάνουν την ζωή τους για τον ίδιο λόγο.