ΕΟΠΥΥ: Υστέρηση σε έσοδα επειδή δεν αποδίδονται οι εισφορές Υγείας των Ταμείων

  • Iatropedia
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε εγγράφως ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, καθώς τα επιμέρους Ταμεία που παραχώρησαν τον κλάδο Υγείας τους για να δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, δεν αποδίδουν ως οφείλουν τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων, με αποτέλεμα ο Οργανισμός να υποχρηματοδοτείται!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Περί τα 800 εκατ. ευρώ μόνο για το προηγούμενο έτος έπρεπε να έχουν συρρεύσει στα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά παρακρατούνται από τα επιμέρους Ταμεία…

Συνολικά, δε, για τα τρία έτη λειτουργίας του Οργανισμού, η υστέρηση αυτή εσόδων φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι συνδεδεμένη με το ΑΕΠ της χώρας, καταλαβαίνουμε γιατί το Ταμείο δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Οργανισμού:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ κατά τη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου 2015, κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων αναφορικά με το ύψος των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν του έχουν αποδοθεί, οι οποίες ανέρχονται στα 800 εκ. € για το έτος 2015 (έως τον μήνα Ιούλιο) και συνολικά σε 1,5 δις € για τα τρία έτη λειτουργίας του Οργανισμού (2012-2015), εκφράζει την έντονη ανησυχία του.

Η προκαλούμενη υστέρηση στα έσοδα του ΕΟΠΥΥθα οδηγήσει τον Οργανισμό σε αδυναμία πληρωμών και θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των παρόχων υγείας.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών προκειμένου να συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Δημ. Κοντός