ΕΟΠΥΥ: Η σωστή γνωμάτευση για τα διαλύματα περιτοναϊκής κάθαρσης

  • Iatropedia
Έγγραφο με "παροχή διευκρινίσεων για έκδοση γνωματεύσεων από κρατικά νοσοκομεία που αφορούν σε διαλύματα περιτοναϊκής κάθαρσης και τα εξαρτήματά τους" εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΠΥΥ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Προκειμένου να αποζημιώνονται από τον οργανισμό χωρίς προβλήματα τα διαλύματα περιτοναϊκής κάθαρσης που έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία, υπήρξε ανάγκη να δοθούν διευκρινίσεις και να ζητηθεί να τηρούνταια πό τους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια διαδικασία που καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τα πλεονάζοντα υγρά χρησιμοποιώντας ένα από τα φυσιολογικά φίλτρα του οργανισμού σας, την περιτοναϊκή μεμβράνη. Η περιτοναϊκή μεμβράνη είναι η εσωτερική επένδυση του περιτόναιου, δηλαδή της κοιλιακής κοιλότητας. Διάλυμα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ) διοχετεύεται στο περιτόναιο.

Η περιτοναϊκή μεμβράνη φιλτράρει τις άχρηστες ουσίες και τα υγρά από το αίμα σας μέσα σ’ αυτό το διάλυμα. Το διάλυμα που περιέχει τις άχρηστες ουσίες παροχετεύεται από το περιτόναιό μετά από αρκετές ώρες και αντικαθίσταται με φρέσκο διάλυμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ανταλλαγή.

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ