ΕΟΠΥΥ: «Φτερά» έκαναν 24 εκατ. ευρώ το 2014 από τα νοσήλια σε τουρίστες

  • Iatropedia
Με εγκύκλιό της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επικαιροποιεί τις οδηγίες γαι την είσπραξη των νοσηλίων από τουρίστες οι οποίοι χρειάστηκαν υπηρεσίες υγείας σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες στην χώρα μας καθώς το κονδύλι για το 2014 έφτασε τα 24 εκατ. ευρώ...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην εγκύκλιο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει παροχές σε είδος στις περιπτώσεις που ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη ή ο τοκετός.

Οι κάτοχοι της εν λόγω κάρτας έχουν πρόσβαση στους γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα της χώρας που συνδέονται με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, απαραίτητες ιατρικές πράξεις όπως είναι η αιμοκάρθαση, η οξυγονοθεραπεία, οι ειδικές θεραπείες άσθματος, το ηχοκαρδιογράφημα και η χημειοθεραπεία, που πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένες μονάδες, πρέπει να έχουν σε προγενέστερο χρόνο αποτελέσει αντικείμενο συνενόησης δηλαδή όωπς αναφέρεται στην εγκύκλιο «προγενέστερης συμφωνίας μεταξύ του ασφαλισμένου και της μονάδας», ώστε να διασφαλιστεί ότι η όποια ιατρική πράξη θα είναι διαθέσιμη.

Από τον ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι ο οργανισμός έχασε τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ το 2014 καθώς δεν είχε εικόνα για τις ιατρικές υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν σε αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας ώστε να μπορεί να ζητήσει τα νοσήλια.