ΕΟΠΥΥ: “Αποπληρώνω»- Φαρμακοποιοί: «Συνεχίζουμε»!

  • Iatropedia
Τη διαβεβαίωση ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ θα έχουν καταβληθεί στον κλάδο μέχρι τα μέσα Ιουνίου έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, η οποία ωστόσο δεν έπεισε τον κλάδο που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του. Την ίδια ώρα φθάνει εγγράφως στους φαρμακοποιούς η πρόταση του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Υγείας για τον τρόπο και το χρόνο αποπληρωμής των οφειλών. Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση Πικραμμένου στον κλάδο.

Συγκεκριμένα ο κ.Βουδούρης επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει δοθεί στους φαρμακοποιούς περίπου το 80% των οφειλών ενώ μέχρι 15 Ιουνίου θα έχουν ξεχρεωθεί και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος.

Ωστόσο υπάρχει μια βασική λεπτομέρεια: Πρόκειται μόνο για τα μισά χρήματα που οφείλονται στον κλάδο και αγγίζουν περίπου τα 250 εκατ. ευρώ. Είναι τα χρέη μόνο του ΕΟΠΥΥ και όχι των υπολοίπων ταμείων που εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στο φορέα.

Έτσι και να καταβληθούν τα 250 εκατ. ευρώ απομένουν άλλα τόσα που δε θα έχουν μπει στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών.

Γι αυτό άλλωστε και ο κλάδος παραμένει επιφυλακτικός και προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι στις κινητοποιήσεις του.

Στο μεταξύ η πρόταση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας, που φθάνει και εγγράφως στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, δεν αφήνει ικανοποιημένους τους Φαρμακοποιούς, οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος και ο υπουργός Υγείας Χ. Κίττας πρότειναν, από τα 270 που οφείλονται για το Μάρτιο, την καταβολή έως την ερχόμενη Τρίτη 75 εκατομμυρίων, άλλα 125 εκατομμύρια να καταβληθούν έως τα τέλη Μαΐου και τα 70 εκατομμύρια που υπολείπονται να κατατεθούν στις 13 Ιουνίου. Την ίδια ημερομηνία, προτίθενται να καταθέσουν και 220 εκατομμύρια από τις οφειλές Απριλίου.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής των, περίπου 250 εκατομμυρίων του 2011, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να προβλέπεται ο συμψηφισμός οφειλών μεταξύ δημοσίου και φαρμακοποιών.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, οι Φαρμακοποιοί της Αθήνας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην πλατεία Κοραή.

Το Δ.Σ. του Φαρμευτικού Συλλόγου Αττικής που συνήλθε εκτάκτως μετά τη συγκέντρωση, αποφάσισε τα εξής:

1. Συνεχίζει την άρση της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να εξασφαλισθεί απαραίτητο κονδύλιο από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε τα φαρμακεία να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους και η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων να συνεχισθεί αδιατάραχτα..

2. Καλεί τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30/5/2012, ώρα 17:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λεωφ. Συγγρού 103-105), στην οποία θα αποφασισθούν οι περαιτέρω κινήσεις του Συλλόγου.