Εντοπίζοντας λοιμώξεις διαβήτη και καρκίνο από την… αναπνοή

  • Iatropedia
Από την στιγμή που η αναπνοή μας περιέχει μοριακά υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας, Αυστραλοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα σύστημα λέιζερ το οποίο ευελπιστούν πως μια μέρα θα εντοπίζει εύκολα, γρήγορα και επί τόπου διάφορες ασθένειες απλώς και μόνον αναλύοντας τα χνώτα μας!

Το σύστημα που δημιούργησαν ερευνητές στο University of Adelaide βασίζεται στην ανάλυση της μοριακής σύνθεσης δείγματος αερίου από ειδικό φασματομετρητή λέιζερ ο οποίος αντί να «μυρίζει» διάφορες οσμές, όπως θα έκανε ένας σκύλος, θα «αισθάνεται» την γκάμα των υπαρχόντων μορίων στο δείγμα χρησιμοποιώντας δέσμη φωτός. Η αναπνοή, λένε στο περιοδικό Optics Express, περιέχει μοριακά υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας. Όταν κάτι δεν πάει καλά, όπως όταν προκύψει μια ασθένεια, το μίγμα των υποπροϊόντων αυτών αλλάζει.

Ακριβώς αυτές τις αλλαγές θα εντοπίζει η «οπτική σκυλίσια μύτη» όπως αποκαλούν το νέο σύστημα, καταγράφοντας τα αποτελέσματα της παράλληλης καταύγασης ενός εκατομμυρίου διαφορετικών συχνοτήτων φωτός στο δείγμα αερίου, εξηγεί ο Δρ. James Anstie, ερευνητής στο Institute for Photonics and Advanced Sensing. Διαφορετικά μόρια απορροφούν φως σε διαφορετικές συχνότητες, παρέχοντας ένα μοναδικό «οπτικό αποτύπωμα» για το καθένα ενώ η ανάλυση της αναπνοής μπορεί να δείξει ασθένειες όπως καρκίνο των πνευμόνων ή του οισοφάγου, άσθμα και διαβήτη, πριν καν εμφανισθούν τα πρώτα εξωτερικά συμπτώματα.

Το επόμενο βήμα είναι να βρουν πως θα ερμηνεύονται τα επίπεδα των μοριακών συγκεντρώσεων που φυσιολογικά θα ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Η ομάδα των Αυστραλών ερευνητών ελπίζει να έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και ένα σύστημα έτοιμο για διάθεση στο εμπόριο σε 3-5 χρόνια.