Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα εμβολίου για τον Έμπολα

  • Iatropedia
Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου VSV-ZEBOV κατά του ιού του αιμορραγικού πυρετού έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί.

Στις δοκιμές το VSV-ZEBOV προκάλεσε ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων και στους 40 υγιείς εθελοντές που το έλαβαν, με περιορισμένες παρενέργειες. Οι κυριότερες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης και παροδικός πυρετός, ο οποίος εμφανίσθηκε και πέρασε μέσα σε 12 με 36 ώρες μετά τον εμβολιασμό. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα δύο πειραματικά εμβόλια κατά του Έμπολα που περνούν τις σχετικές δοκιμές με την συμμετοχή εθελοντών στην Λιβερία.

Αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά σε συνεργασία με την αμερικανική NewLink Genetics Corp. στην Αϊόβα και βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένους και εξασθενημένους ιούς φυσαλιδώδους στοματίτιδας (VSV) μιας ασθένειας που προσβάλει κυρίως τα βοοειδή. Στο διερευνητικό εμβόλιο, ένα γονίδιο για μια πρωτεΐνη VSV έχει αντικατασταθεί με τμήμα γονιδίου μιας βασικής πρωτεΐνης στο ζαϊρινό είδος του Έμπολα. Επειδή το εμβόλιο δεν περιέχει ολόκληρο τον ιό, για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να μολύνει τους εμβολιασθέντες με Έμπολα.

«Η συνεχιζόμενη επιδημία στην Δυτική Αφρική είναι πρωτοφανής σε έκταση και διάρκεια» επισημαίνει ο Anthony S. Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ. «Το ξέσπασμα σιγά-σιγά τίθεται υπό έλεγχο, ωστόσο, μέχρι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να καταστεί διαθέσιμο, ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι ελλιπώς προετοιμασμένος για το επόμενο ξέσπασμα της επιδημίας…»