Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Ο «καλός», ο «λίαν καλός» και ο «άριστος»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στα "κάγκελα" και πάλι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ειδικά οι προσκείμενοι στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, οι οποίοι βλέπουν τις υποσχέσεις Ξανθού περί ιατρικής εκπαίδευσης, να πέφτουν με ...ελαφρά βήματα στο κενό!

Όπως επισημαίνουν, «στις 7/5/18 ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός υπαναχώρησε από σχετική πρόσφατη διαβεβαίωσή του προς την ΟΕΝΓΕ πως το νέο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλάμβανε τις αλχημείες της ηγεσίας ΚΕΣΥ περί ιατρικής εκπαίδευσης. Τώρα ο κ. Ξανθός λέει πως τελικά θα νομοθετηθούν όσες αντιδραστικές αλλαγές κριθούν … «ώριμες» (;) κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς ΠΟΙΕΣ θα είναι αυτές οι αλλαγές – άλλωστε ο κ. Ξανθός έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια ΚΑΙ την περσινή του δέσμευση πως δήθεν μόλις η ηγεσία του ΚΕΣΥ κατέληγε σε κάποιο πόρισμα, αυτό θα δινόταν εγκαίρως στους νοσοκομειακούς γιατρούς για να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Και συνεχίζουν σχολιάζοντας με νόημα:

Αντίθετα κι ενώ τα drafts επερχόμενων σοβαρότατων νομοθετικών ρυθμίσεων κυκλοφορούν στις υπηρεσίες του υπουργείου σαν το … χαλάζι και «διαρρέονται» επιλεκτικά σε συγκεκριμένους υγειονομικούς συντάκτες, οι αρμόδιοι τηρούν ΟΜΕΡΤΑ και απαξιούν να κάνουν την παραμικρή σχετική ενημέρωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Άλλωστε μια πρώτη γεύση πήραμε τις προηγούμενες μέρες : Από σάϊτς και από «διαρροές» έμαθαν οι νοσοκομειακοί γιατροί το κείμενο της υπουργικής απόφασης (εκδίδεται οσονούπω το ΦΕΚ) με την οποία μεταξύ άλλων θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στους Παθολόγους να ασχολούνται με διαβητικούς ασθενείς. Από την σχετική καταγγελία του Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ μαθαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την απόφαση των κ.κ. υπουργών να μην διαχειρίζεται πλέον τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ η ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ αλλά να τις διαχειρίζονται αδιαφανείς διοικητικοί μηχανισμοί …».

Ας δούμε κάποιες από  αυτές τις «ώριμες» νομοθετικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση που ο κ. Ξανθός όπως τις έχει αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθηγητής κ. Μάρκου και άλλοι.

Παγκόσμια Πρωτοτυπία

Τελικές εξετάσεις τίτλου ειδικότητας – θέλουν να τις κάνουν «πανελλήνιες»- που θα γίνονται από την ίδια «επιτροπή» μόνο 3 φορές τον χρόνο και μόνο σε 3 πόλεις, και που θα έχουν την Παγκόσμια Πρωτοτυπία Μάρκου.

Και εξηγούνται από το Κίνημα:

«Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και της Β. Αμερικής οι εξετάσεις τίτλου ειδικότητας (όπου υπάρχουν) έχουν χαρακτήρα ΚΡΑΤΙΚΗΣ διαδικασίας για ΚΡΑΤΙΚΗ πιστοποίηση της επάρκειας ενός/μιας ειδικευμένου/ης γιατρού και ακριβώς γι’ αυτό φυσικά και κατηγορηματικά ΔΕΝ έχουν βαθμούς στους επιτυχόντες ακόμα κι εκεί που είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αυστηρές (π.χ. ΗΠΑ και Γερμανία). Εδώ σαφέστατα επιδιώκεται η α λα Ελληνικά  «ακαδημακοποίηση – καθηγητοποίηση» της διαδικασίας αυτής : βαθμούς «καλώς», «λίαν καλώς» και «άριστα» εκτός από τα Αποδεικτικά του Δημοτικού Σχολείου, έχουν τα Πανεπιστημιακά Πτυχία και τα Πανεπιστημιακά Διδακτορικά.

Η Παγκόσμια Πρωτοτυπία καθιέρωσής τους στις … εξετάσεις τίτλου ειδικότητας ( !! ) απλούστατα είναι σαφέστατο μήνυμα πως ο τίτλος ειδικότητας ΔΕΝ θα είναι πλέον κρατική πιστοποίηση επάρκειας του ειδικευμένου γιατρού. Θα είναι άλλο ένα παιχνιδάκι στα χέρια του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου. Θα πέφτουν βροχή τα τηλεφωνάκια και τα ραβασάκια από καθηγητάδες, βουλευτάδες και υπουργούς για το ποια «παιδιά» (ΝΑΙ, ΠΑΙΔΑΚΙΑ θεωρούν τους ειδικευόμενους και τους νέους ειδικευμένους, από πέρσι φωνάζει ο Καθηγητής κ. Μάρκου πως «οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι») θα παίρνουν το «άριστα».

Ο βαθμός θα συνοδεύει και θα σημαδεύει τον γιατρό σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί θα διαχωρίζονται οριστικά και ισοβίως σε τρεις κατηγορίες :

«Καλοί», «λίαν καλοί» και «άριστοι». Θα το γράφει ανεξίτηλα το κούτελό τους. Και το καυτό σίδερο αυτού του μαρκαρίσματος που θα σημαδεύει ανεξίτηλα και ισοβίως την επιστημονική και επαγγελματική τους προοπτική, από διεκδίκηση θέσης στο ΕΣΥ ή στο Πανεπιστήμιο ή στην ΠΦΥ ή στο εξωτερικό μέχρι οτιδήποτε) θα το κρατούν «πανελληνίως» σε κάθε ειδικότητα οι λίγοι εκλεκτοί επιλεγμένοι μεγαλοκαθηγητάδες που θα καθορίζουν ποιοι θα είναι οι «άριστοι». Τέτοια υποταγή στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί «αριστείας» (από τα Λιδλ) και στο μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο δεν την είχαν ονειρευτεί ο Λοβέρδος και ο Άδωνις ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα, αγαπητοί κ.κ. Ξανθέ και Πολάκη …

Όπως έγκαιρα από πρόπερσι τονίζουμε, η μάχη για την ιατρική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το νοσοκομειακό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα θέλουν ιατρική εκπαίδευση σύγχρονη και ουσιαστική. Σε επαρκώς στελεχωμένα από μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς τμήματα τα οποία προσφέρουν στον πληθυσμό υψηλής ποιότητας, ισότιμη, καθολική, αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν περίθαλψη. Με την αντίληψη πως οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι ταυτόχρονα ΚΑΙ εργαζόμενοι γιατροί με πλήρη επιστημονικά – εργασιακά – μισθολογικά δικαιώματα ΚΑΙ εκπαιδευόμενοι που πρέπει να έχουν κάθε απαίτηση για τις κατάλληλες συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής – στελέχωσης – ωραρίου – διαθεσιμότητας ειδικευμένων – εκπαιδευτικών προγραμμάτων ώστε να μπορούν να εκπαιδεύονται σωστά και ουσιαστικά.

Από την άλλη το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων – μεγαλοκαθηγητάδων θεωρεί τους ειδικευόμενους γιατρούς αναλώσιμα σκλαβάκια και μαθητούδια – «κάλφες» εσχάτης υποστάθμης που θα εκτελούν καθήκοντα εφημερεύοντα «λάντζας» + νοσηλευτή + τεχνολόγου + γραμματέα + τραυματιοφορέα έτσι ώστε να εξυπηρετούνται «νόμιμες» ή παράνομες ιδιωτικές πελατείες. Που θα είναι μαντρωμένοι αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακές κλινικές και δεν θα έχουν καμία επαφή με το ΕΣΥ.

Που θα συνηθίσουν στην εξόντωση και στην υποταγή από νωρίς. Που θα έχουν από την πρώτη μέρα της ειδικότητας ως την τελευταία τον βραχνά της Δαμόκλειας Σπάθης για το αν θα τους βάλει «άριστα» ο κάθε κ. Καθηγητάς στις εξετάσεις τίτλου ειδικότητας γιατί το «καλώς» θα τους συνοδεύει ανεξίτηλα στην υπόλοιπη ζωή τους. Εκπαίδευση στην υποταγή και στην «νόμιμη» ή παράνομη ιδιωτικοοοικονομική κερδοσκοπική λογική όσον αφορά την περίθαλψη είναι αυτό που θέλουν οι φωστήρες της ηγεσίας του ΚΕΣΥ και οι υπουργοί Υγείας – τα δάκρυά τους περί ιατρικής εκπαίδευσης είναι πιο υποκριτικά κι από αυτά του κροκοδείλου.

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Και θα την δώσουμε αποφασιστικά!».