Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος: Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα για να αποφύγουν τα χειρότερα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται συνάντηση των νοσηλευτών με την κ. Έφη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το απόγευμα αύριο με στελέχη της ΝΔ ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο νόμου- βόμβα του υπουργείου Υγείας πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή. ΕΝΕ, ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και ΣΥΝΟΨΥΝΟ-ΕΣΥ προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα για τις ενώσεις και τον κλάδο τους που εξισώνεται με τους βοηθούς νοσηλευτές.

ene

Όπως πληροφορηθήκαμε, τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν εκπλαγεί με την ωμότητα του υπουργείου υγείας και θα φέρουν το θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εξάλλου, οι νοσηλευτές απέστειλαν σήμερα ενημερωτικό σημείωμα στο γραφείο του πρωθυπουργού ώστε να τον κάνουν κοινωνό «για την αντιδημοκρατική παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (νπδδ) που έχουν ήδη προκηρυχθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3252/2004».

Το iatropedia φιλοξενεί σήμερα άρθρο των κ.κ. Δημήτρη Σκουτέλη, προέδρου ΕΝΕ και Αριστείδη Δάγλα, προέδρου ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ για την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης που αλλάζει τα πάντα στον κλάδο τους χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση… Ο τίτλος από μόνος του μας δίνει μια εικόνα της έντασης που επικρατεί:

Η καθεστωτική νοοτροπία των ηγετών της Αριστοτέλους ξενίζει…
Με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα της αριστερής πολιτικής, οι μέθοδοι που ακολουθούν οι διοικούντες του Υπουργείο Υγείας, σε τίποτα δεν διαφέρουν από αυτές που μετέρχονται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Χωρίς να καλέσουν σε διάλογο τους καθ’ ύλην αρμόδιους και δη εκλεγμένους εκπροσώπους των νοσηλευτών, προχωρούν σε ένα τρισέλιδο νομοθέτημα- φωτογραφία, μόνο και μόνο για να απονείμουν, ελέω κομματικής φιλίας, σε μερικούς χειροκροτητές που επανειλημμένα έχουν αποτύχει παταγωδώς να εκλεγούν συλλέγοντας πενιχρότατο αριθμό ψήφων, τις θέσεις των περιφερειακών συμβουλίων και της κεντρικής διοίκησης της ΕΝΕ.

Με τρόπο ευθέως αντιδημοκρατικό, προχωρούν με μια κραυγαλέα προχειρότητα που γεννά πολλά ερωτηματικά, σε μια απροκάλυπτη αλλοίωση της βούλησης των χιλιάδων νοσηλευτών της χώρας, εξαπατώντας παράλληλα τους ΔΕ βοηθούς των νοσηλευτών, ότι δήθεν θα συμπεριληφθούν σε έναν ενιαίο κλάδο, χωρίς όμως κανένα απολύτως απτό αντίκρισμα που θα βελτίωνε την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, εκτοπίζουν τους νοσηλευτές από το φυσικό τους χώρο ευθύνης, δίνοντας το δικαίωμα στις Μαίες να διευθύνουν τμήματα και διευθύνσεις αμιγώς νοσηλευτικού προσανατολισμού, προφανώς ικανοποιώντας επιθυμίες κομματικών αυλικών τους.

Απροκάλυπτα κι ενώ γνωρίζουν ότι η ΕΝΕ είναι αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας και συντηρεί με μεγάλη δυσκολία τα 5 περιφερειακά της τμήματα, τα κάνουν 74 (!!!) και ταυτόχρονα μειώνουν την εισφορά των μελών από 30 σε 20 €, νομοθετώντας παράλληλα την απόλυτη ασυδοσία των ασυνεπών οικονομικά μελών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αν καταβάλλουν μόνον την τρέχουσα μειωμένη εισφορά του έτους. Φυσικά, δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν ότι προσβάλλουν και εμπαίζουν τους συνεπείς οικονομικά νοσηλευτές, κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν βέβαια με τους γιατρούς…

Με πρόσχημα την απλή αναλογική την οποία βεβαίως διστάζουν να νομοθετήσουν στις βουλευτικές εκλογές για λόγους ευνόητους, επιχειρούν να χαλκεύσουν την πραγματική ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, βάζοντας μάλιστα περιορισμό στις θητείες των μελών του προεδρείου, παρότι πρόκειται για αιρετά και όχι διορισμένα όργανα. Άραγε θα κάνουν το ίδιο και για τους βουλευτές, ή για τα μέλη των συμβουλίων των άλλων επιμελητηρίων του χώρου, όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ο Σύλλογος Επισκεπτών κτλ; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι νωπό το μελάνι στο νομοσχέδιο που ορίζει την οργάνωση των Ιατρικών Συλλόγων. Πουθενά δεν υπάρχει αυθαίρετη παρέμβαση, αλλά ό,τι περιγράφεται συμφωνήθηκε με τα διοικητικά τους συμβούλια σε αλλεπάλληλες συναντήσεις. Γιατί λοιπόν αυτή η ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους νοσηλευτές; Γιατί τόσο μένος για τον κλάδο και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του;

Αναλυτικά λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
-Ψαλίδισε το επίδομα μόνον των προϊσταμένων των νοσηλευτικών τμημάτων .
-Επέτρεψε την ανάθεση διάλυσης χημειοθεραπευτικών σε νοσηλευτές.
-Υποβάθμισε τον κλάδο των νοσηλευτών βάζοντας σε αυτόν Μαίες και ΔΕ Βοηθούς νοσηλευτών.
-Έδωσε τη δυνατότητα σε Μαίες να διευθύνουν νοσηλευτικά τμήματα.
-Αγνόησε πλήρως τους νοσηλευτές στην ΠΦΥ προκρίνοντας τους Επισκέπτες Υγείας.
-Πέταξε εκτός των επιτροπών της Ψυχικής Υγείας τους Νοσηλευτές.
-Επιχειρεί να αλώσει κομματικά την ΕΝΕ με απροκάλυπτη και βίαιη παρέμβαση στις προκηρυγμένες εκλογές της.
-Αντιμετωπίζει ρατσιστικά την ΕΝΕ σε σύγκριση με τα άλλα ΝΠΔΔ του χώρου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει άμεσα να ενημερωθεί για την αφύσικα προκλητική συμπεριφορά των υπουργών του και να διασώσει ό,τι έχει απομείνει ακόμη από τις -μετά μεγίστης ζέσης -εξαγγελθείσες δημοκρατικές αρχές, που αποτελούν θεμέλια του κόμματός του, ήτοι αυτές του πλουραλισμού, της συμμετοχικότητας και του σεβασμού της πλειοψηφίας.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι όποτε επιχειρήθηκε να πληγεί το κύρος, η επιστημονική και η επαγγελματική υπόσταση των Νοσηλευτών, η απάντηση των χιλιάδων συναδέλφων ήταν αμείλικτη και ακαριαία.
Αυτό ακριβώς θα συμβεί και τώρα.