Εννέα νεκροί από γρίπη- Σπεύσατε για αντιγριπικό εμβολιασμό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επτά άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 39 ως 87 ετών, εκ των οποίων οι οκτώ νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, είναι ο τραγικός απολογισμός της φετινής περιόδου έξαρσης της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θύματα της γρίπης που δείχνει ήδη «τα δόντια» της.

Στα τέσσερα από τα θύματα, βρέθηκε ο ιός γρίπης τύπου Α και στα πέντε ιός γρίπης τύπου Β, ενώ από το σύνολο των ανθρώπων που κατέληξαν, κανένας δεν είχε εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι οι οκτώ από τους εννέα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ιατρικές επισκέψεις ασθενών με “γριπώδη συνδρομή” εμφάνισαν αύξηση το διάστημα 29 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 178 δείγματα, 142 από νοσοκομεία και 36 από ιδιώτες γιατρούς.

Τα 51 (28,7%), ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 6 ήταν τύπου Α και τα 45 τύπου Β. Τα 4 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και βρέθηκε ότι ανήκουν στον πανδημικό υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

Την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 34 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής.

Από τους 34 αυτούς ασθενείς, οι 21 ήταν άνδρες και οι 13 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη και εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι τρεις και τα 18 από τα κρούσματα αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 16 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Άτομα άνω των 60 ετών.

Παιδιά και ενήλικες με διαβήτη, ανοσοκαταστολή, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, αιματολογικά νοσήματα και όσοι πάσχουν από καρκίνο.

Έγκυες, θηλάζουσες και λεχωνίδες.

Παχύσαρκα άτομα.