Εννέα μύθοι υγείας:αλήθεια ή ψέματα

  • Iatropedia
Στην καθημερινότητα μας τηρούμε κατά γράμμα κάποιους μύθους υγείας που έχουν εμφυτευθεί στο υποσυνείδητο μας κυρίως από τη μαμά ή τους γνωστούς και φίλους. Χωρίς να ελέγχουμε την εγκυρότητα τους πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω για να κοιμηθούμε καλύτερα, δεν ανοίγουμε το παράθυρο το χειμώνα για να μην κρυώσουμε, δεν τρώμε πορτοκάλια για να μην ανεβεί η πίεση μας, καθαρίζουμε τα αυτιά μόνο με μπατονέτες,ενώ κόβουμε κοντά τα μαλλιά για να δυναμώσουν.

Ποιοι από τους μύθους υγείας όμως που κυκλοφορούν ισχύουν και ποιοι βλάπτουν την υγείοα μας;

ο πόνος στο στήθος είναι έμφραγμα

αλήθεια καθώς η πλειονότητα των εμφραγμάτων έχει ως σύμπτωμα τον επίμονο πόνο που εντοπίζεται στο στήθος και ο οποίος συνήθως αντανακλάται και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η πλάτη, οι ώμοι, τα χέρια ή ο λαιμός.

επίσκεψη στην τουαλέτα κάθε πρωί

αλήθεια Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή έχει διαταράξει τη συχνότητα αφόδευσης προκαλώντας πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

τα πορτοκάλια ανεβάζουν την πίεση

αλήθεια το πορτοκάλι και ο χυμός του δεν συνιστώνται στην περίπτωση της υπότασης, ακριβώς επειδή ρίχνουν περισσότερο την πίεση.

Ένα ποτηράκι θα µε βοηθήσει να κοιµηθώ

αλήθεια ένα ποτηράκι αλκοόλ το βράδυ χαλαρώνει αλλά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο .

έχω καθυστέρηση, είµαι σίγουρα έγκυος

αλήθεια αφού η πρώτη αιτία καθυστέρησης της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι η κύηση.

Στην περίπτωση που συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, οι μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις βάρους, και τότε χρήζει ιατρική αντιμετώπιση.

δεν ανοίγω το παράθυρο για να µην κρυολογήσω

αλήθεια η μόνη σχέση που έχουν τα κρυολογήματα με το κρύο είναι ότι παρουσιάζουν έξαρση τους χειμερινούς μήνες, αφού ο ιός της γρίπης αναπτύσσεται σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι δεν αερίζονται επαρκώς.

Οι µπατονέτες είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισµό των αφτιών

O μύθος καθώς οι μπατονέτες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα αφτιά. Είναι αρκετός ο καθαρισμός των αφτιών εξωτερικά με πετσέτα, χαρτομάντιλο ή βαμβάκι.

Τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο το καλοκαίρι.

Μύθος ο ρυθμός της φυσιολογικής (μη παθολογικής) τριχόπτωσης παρουσιάζει μία εποχικότητα, αλλά αυτή παρατηρείται περισσότερο το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι.

Το καθημερινό λούσιμο οδηγεί στην τριχόπτωση.

Μύθος αφού η τριχόπτωση δεν προκαλείται από το λούσιμο, αλλά από πολλά και διαφορετικά αίτια.

Το κούρεμα «δυναμώνει» τα μαλλιά.

Αλήθεια. Όταν είναι μακριά η τρίχα, καταπονείται ο θύλακος από το βάρος και με το κοντό κούρεμα καλυτερεύει η ποιότητα της τρίχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

''Φονικό όπλο'' των ποδιών οι γόβες στιλέτο.ΒΙΝΤΕΟ

Τα επτά αγκαθωτά αμαρτήματα του πέους

Πριν το τέλος:για ποια πράγματα μετανιώνουν οι άνθρωποι

Πόσο φυσιολογικά μεγαλώνουν τα παιδιά με ομοφυλόφιλους γονείς;