Εννέα »ένοχοι» για τη φαγούρα!

  • Iatropedia
Η φαγούρα στο δέρμα είναι μια δυσάρεστη και αφόρητη αίσθηση που προκαλεί την επιθυμία για ξύσιμο. Η φαγούρα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός εξανθήματος ή άλλης δερματικής πάθησης, όπως η ψωρίαση ή δερματίτιδα, αλλά και να αποτελεί σύμπτωμα μίας σοβαρής νόσου.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η φαγούρα, ή διαφορετικά κνησμός, είναι μια αίσθηση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που μας κάνει να θέλουμε το ξύσουμε για να ανακουφιστούμε από την ενόχληση. Το αίσθημα αυτό μπορεί να αφορά μια μόνο περιοχή του δέρματος ή να είναι πιο γενικευμένη και να εκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα.

Ορισμένες από τις αιτίες που προκαλούν κνησμό είναι η ξηροδεμία, η δερματίτιδα εξ επαφής, η ατοπική δερματίτιδα, η κνίδωση, η ψωρίαση, η ψώρα και η ανεμοβλογιά.

Πολλές φορές η φαγούρα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά ή αναλγητικά που μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένο εξάνθημα και κνησμό.

Αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες νιώθουν φαγούρα στο δέρμα, ειδικά στην κοιλιά, τους μηρούς, το στήθος και τα χέρια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδεινώνονται προϋπάρχοντα δερματικά κνησμώδη προβλήματα, όπως η δερματίτιδα.

Επιπλέον παθήσεις που επηρεάζουν τα νεύρα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

Τέλος, η ηπατική νόσος, η κοιλιοκάκη, η νεφρική ανεπάρκεια, η σιδηροπενική αναιμία, τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα και ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να περιλαμβάνουν τον κνησμό στο εύρος των συμπτωμάτων τους.

Αν δεν είστε σίγουροι για την αιτία που προκαλεί τη φαγούρα ή αν είναι βασανιστική και διαρκεί αρκετές μέρες επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''