ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Κινήσεις πανικού και παρασκηνιακές συνεννοήσεις από το υπουργείο Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνουν από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, "με μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας να επιμένει στην ιδεοληπτική γραμμή κατά των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, με επιλεκτικές συνεννοήσεις με συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που δρουν ως «δούρειοι ίπποι», προσπαθώντας να παρασύρουν τους υπολοίπους σε συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα".

Όπως λένε, προκειμένου η ηγεσία του ΥΥΚΑ να επιβάλει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, προβαίνει σε κινήσεις «πανικού με εκβιασμούς και παρασκηνιακές συνεννοήσεις», αποφεύγοντας συστηματικά τη διαπραγμάτευση με το σύνολο του ιατρικού κόσμου, αρχής γενομένης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και τα όργανα που εκπροσωπούν τους εμπλεκομένους. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ουδέποτε κλήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία. Πίσω από κλειστές πόρτες συνδιαλέγονται και διαπραγματεύονται ορισμένοι με ορισμένους.

Και συνεχίζουν τονίζοντας από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

Αυτές οι τακτικές δεν είναι σε θέση να πείσουν ή να πειθαναγκάσουν το ιατρικό σώμα να εισέλθει σε μία προσωρινή σύμβαση με όρους που ανατρέπονται από μήνα σε μήνα. Επιπλέον δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο για τις δεσμεύσεις και καμία ευοίωνη επαγγελματική προοπτική για τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι θα «χρησιμοποιηθούν» προσωρινά με σκοπό να «απολυθούν» στη συνέχεια.

Είναι προφανής η στόχευση του ΥΥΚΑ στην παγίδευση του ιατρικού κόσμου σε ένα πλαίσιο που θα αλλάζει κατά το δοκούν, με σκοπό την επαγγελματική ομηρία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού.

Όπως έπεσε στο κενό η προσπάθεια προκήρυξης των ΤΟΜΥ και της νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι και τώρα θα εισπράξουν την ίδια άρνηση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στoυς απαξιωτικούς όρους της σύμβασης του οικογενειακού ιατρού και κατά του gatekeeping, που θα επιδεινώσει τις συνθήκες ΠΦΥ για τους ασφαλισμένους. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει πληθώρα ειδικών γιατρών που δέχθηκαν να περιθάλψουν στο ιδιωτικό τους ιατρείο ακόμη και με ακαθάριστη τιμή 10 ευρώ ( μέσω ΕΟΠΥΥ) ανά επίσκεψη τον ασφαλισμένο, κάτι αδιανόητο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η αιμορραγία του brain drain δεν πρόκειται να ανατραπεί εάν η πρόταση που κατατίθεται στους γιατρούς είναι η υπαλληλοποίηση τους με επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτικών τους ιατρείων στο δημόσιο, έναντι ευτελούς τιμήματος και με σοβαρή παρεμπόδιση του ιατρικού έργου.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά την ομηρία μας και έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους ιατρούς αλλα και τους ασφαλισμένους από τις ιδεοληπτικές εμμονές ενός ασφυκτικά κλειστού και απάνθρωπου συστήματος, που θα έχει μειωμένο ή αρνητικό αποτέλεσμα στην καθημερινή ιατρική πρακτική του Ασφαλιστικού τους Ταμείου.

ΟΧΙ ΣΤΟ GATEKEEPING – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΤΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΜΑΣ.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης