Ένεση ζωής στα νοσοκομεία της Κύπρου από Έλληνες εξειδικευμένους γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γκάγκα
Γιατροί από την Ελλάδα θα μπορούν να εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου ενώ και άλλοι εξειδικευμένοι γιατροί από την Ελλάδα θα μετακαλούνται σε τακτά διαστήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου σε εξειδικευμένες επεμβάσεις. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η διακρατική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε τελική επεξεργασία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Κύπρου, τεχνοκράτες και των δύο υπουργείων εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας και οι γιατροί από την Ελλάδα να εργοδοτούνται στην Κύπρο με βάση παρόμοιο πλαίσιο με το οποίο οι Έλληνες αξιωματικοί  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εθνική Φρουρά του νησιού.

Με την κίνηση αυτή έχουν να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές. Καταρχάς με την απασχόληση Ελλήνων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου με διετή συμβόλαια από την Κύπρο και βάσει της συμφωνίας θα διατηρούν παράλληλα και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλαμβάνει την καταβολή των μισθών τους και επιπλέον θα καταβάλλει σε αυτούς όλα τα επιδόματα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Τα οφέλη

Αλλά και η Κύπρος θα ωφεληθεί πολλαπλά καθώς θα επιτευχθεί κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσηλευτηρίων της σε ειδικότητες που αυτήν την στιγμή παρουσιάζουν ελλείψεις. Με την εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας, οι Έλληνες ειδικοί θα επισκέπτονται την Κύπρο κατά τακτά χρονικά διαστήματα (μια φορά κάθε μήνα) για να εξυπηρετούν τους Κύπριους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής.

Για παράδειγμα, στην Κύπρο δεν έχουν αναπτυχθεί οι παιδονευροχειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού ασθενών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Με τη διακρατική συμφωνία, οι ειδικοί από την Ελλάδα θα καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

 

Όπως έχει επισημάνει ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Γ. Παμπορίδης, «με τη μετάκληση των ειδικών από την Ελλάδα θα εκπαιδεύονται και οι Κύπριοι γιατροί ώστε να μπορεί η Κύπρος να καλύπτει σε κάποιο στάδιο μόνη της τις ανάγκες της». Και μάλιστα αποκάλυψε ότι «διαβούλευση για την επίτευξη μιας παρόμοιας διακρατικής συμφωνίας στον τομέα της Υγείας βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη και με το Ισραήλ».