ΕΝΕ: Παράνομη η ένταξη νοσηλεύτριας στην Ιατρική Υπηρεσία

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΝΕ
Την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη μιας νοσηλεύτριας στην Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Σωτηρία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Την άμεση ακύρωση απόφασης, με την οποία νοσηλεύτρια εντάσσεται στην Ομάδα Ειδικευμένων Γιατρών της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία, ζητά η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την απόφαση έλαβε στις 25 Ιουνίου 2018 το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτήν, εγκρίθηκε η ένταξη της συγκεκριμένης νοσηλεύτριας στην Ιατρική Υπηρεσία με τον τίτλο του επιστημονικού συνεργάτη.

Η ΕΝΕ χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη υπηρεσιακή μεταβολή ως «τουλάχιστον πρωτότυπη». Και επισημαίνει ότι ακόμα αναζητά το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπει κάτι τέτοιο.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ούτε στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ, όπου ελήφθη η απόφαση, αναφέρεται κάποια διάταξη.

Η ΕΝΕ αναφέρει ότι η ένταξη της νοσηλεύτριας στην Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου είναι «παράνομη και ακυρωτέα». Και προσθέτει πως αποτελεί μια «συγκαλυμμένη μορφή μετάταξης υπαλλήλου».

Ωστόσο για τις μετατάξεις «απαιτείται η προηγούμενη εκφορά γνώμης του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου». Και αυτό δεν έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης η ύπαρξη κάποιας γνωμοδότησης.

Η ΕΝΕ καταγγέλλει ακόμα πως με την μετακίνηση της νοσηλεύτριας, αποδυναμώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής. Και αυτό, σε μία στιγμή όπου αντί για τους προβλεπόμενους 20 ασθενείς, νοσηλεύονται 30. Μάλιστα οι 20 από αυτούς έχουν εισαχθεί με εισαγγελική παραγγελία.

Ιδιαίτερα δεικτική, εξάλλου, με το ΔΣ του νοσοκομείου, η ΕΝΕ τονίζει ότι αυτό «όφειλε να μεριμνά για την αριθμητική ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού» και όχι «για την εξέλιξη μιας νοσηλεύτριας».

«Για την όποια “εξέλιξη” της συγκεκριμένης νοσηλεύτριας υπάρχει και η νόμιμη οδός», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΝΕ. Δια της οδού αυτής «μπορεί να αξιοποιήσει οποιοδήποτε τυπικό προσόν της, ώστε να επιτύχει είτε την μετάταξη είτε την ένταξή της στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ», συνεχίζει.

«Δεν νοείται, όμως, η “εξέλιξη” αυτή να υλοποιείται κατά τρόπο παράδοξο και μη προβλεπόμενο νομοθετικώς από το ΔΣ του νοσοκομείου», συμπληρώνει.

Και καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου «να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα» και να ακυρώσει άμεσα την προαναφερθείσα απόφαση.