Με ενδεικτικές τιμές και όχι διατιμημένα παραπάνω από 500 ΜΥΣΥΦΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο κατάλογος των ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και η Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ. Ο κατάλογος αυτός περιέχει 559 φαρμακευτικά σκευάσματα, που οι ασθενείς θα προμηθεύονται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συνέβαινε και πριν με τα ΜΥΣΥΦΑ... Πλην όμως, τώρα η τιμή τους δεν θα είναι προκαθορισμένη!

Οι ενδεικτικές τιμές του καταλόγου με ένα εύρος από 0,13 ευρώ ως και 172,49 ευρώ «δεν είναι υποχρεωτικές για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών». Αυτό αναφέρει η Υπουργική Απόφαση κατ΄εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάϊο. Πάνω σε κάθε συσκευασία ωστόσο είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» συνοδευόμενη από την τιμή που προκύπτει από τον σχετικό αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας κατάλογο.

Στην ΥΑ αναφέρεται εξάλλου ότι «στις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα μειωμένες για συντελεστή 6% και για συντελεστή 13%».

Να θυμίσουμε ότι ΜΥΣΥΦΑ είναι κάποια σιρόπια, αναλγητικά- αντιπυρετικά, σταγόνες για τα μάτια, κάποια συμπληρώματα διατροφής και άλλα προϊόντα που θεωρούνται πιο «γενικής» φαρμακευτικής χρήσης.

 

Διαβάστε εδώ, την απόφαση για τα ΜΥΣΥΦΑ και τις ενδεικτικές λιανικές τιμές.