Ένας στους 2 Έλληνες εμπιστεύονται τα ελληνικά γενόσημα! Φόβος για άγνωστα φάρμακα από την Ασία

  • Iatropedia
Ο όρος γενόσημα φάρμακα μπήκε σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας λόγω …τρόικας. Όμως οι Έλληνες –όπως έδειξε έρευνα – γνωρίζουν τον όρο και εμπιστεύονται τα Ελληνικά γενόσημα., εκφράζει η Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας που αποτελείται από ελληνικές επιχειρήσεις.

Τις παγίδες που κρύβει μια αλόγιστη πολιτική χρήσης των φθηνότερων, ανεξαρτήτου ποιότητας, φαρμάκων επισημαίνουν οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δ. Δέμος υποστήριξε πως, από τη στιγμή που ένας διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων θα γίνει με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, χωρίς κριτήρια ποιότητας, τότε δεν αποκλείεται να μπουν και «άγνωστα» γενόσημα στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΕΦ άγνωστα μπορεί να είναι φάρμακα που έρχονται στην ελληνική αγορά προερχόμενα από χώρες της Ασίας όπως την Ινδία όπου ο έλεγχος ποιότητας είναι σπάνιος αλλά και δύσκολος.

Σε ό, τι αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Δέμος επεσήμανε τη σημασία της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος, σε αντίθεση με την τάση να δανειζόμαστε στοιχεία από διαφορετικές χώρες και να επιχειρούμε, ανεπιτυχώς, να τα συνθέσουμε σε ένα σύστημα για την ελληνική αγορά.

Η ΠΕΦ έχει προτείνει η αποζημίωση να γίνει με βάση τη δραστική ουσία ανά κατηγορία παθήσεων, ανεξάρτητα αν το φάρμακο είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, με κλιμακωτό rebate, ανάλογα με το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις εταιρείες 720 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Επίσης από το 2006 παραμένουν απλήρωτες οφειλές από τα στρατιωτικά νοσοκομεία ενώ και τα ομόλογα τα οποία τους δόθηκαν για τα περασμένα έτη, είχαν απώλειες της τάξης του 75% λόγω του κουρέματος.

Στο μεταξύ, οι Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά επώνυμα φάρμακα. Σύμφωνα με έρευνα της Focus-Bari, σε δείγμα 800 ατόμων στην Αττική, ένας στους δύο είναι πολύ ή αρκετά θετικός στο να τα χρησιμοποιήσει, καθώς η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί εγγύηση την επωνυμία .

Μάλιστα, τα ελληνικά επώνυμα γενόσηµα αξιολογούνται θετικότερα και με σημαντική διαφορά στην πρόθεση χρήσης, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τόσο από τα επώνυμα γενόσηµα που προέρχονται από το εξωτερικό, όσο και από τα «ανώνυμα» γενόσηµα.

Όπως έδειξε η έρευνα, 7 στους 10 γνωρίζουν καλά ή σχετικά καλά τι σημαίνει ο όρος γενόσημα και αποδίδει στον όρο θετικό πρόσημο, αν και υπάρχουν και λιγότερες αρνητικές αναφορές.