Ένας καλός ύπνος το βράδυ «ακονίζει» το μυαλό και βοηθάει την μάθηση!

  • Iatropedia
Τίποτα δεν είναι καλύτερο από έναν καλό, αναζωογονητικό ύπνο το βράδυ στο να κάνει το μυαλό να αφομοιώνει νέες πληροφορίες την επομένη, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Royal Holloway του University of London διαπίστωσαν ότι η επιτυχής μάθηση εμπεδώνεται… μετά την διδασκαλία στην τάξη, αφού οι μαθητές κοιμηθούν για να «χωνέψουν» το νέο υλικό. Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση Cognitive Psychology, ένας καλός νυχτερινός ύπνος επιτρέπει την θεμελίωση της καινούργιας γνώσης παρέχοντας στο μυαλό τον απαιτούμενο χρόνο γι’ αυτό.

Στο πείραμα που πραγματοποίησαν πανεπιστημιακοί από το Τμήμα Ψυχολογίας του Royal Holloway, ανέλαβαν να διδάξουν σε μια ομάδα νέες λέξεις από μια φανταστική γλώσσα η οποία, βάσει ενός άγνωστου σε αυτούς κανόνα, συσχέτιζε τις νέες λέξεις μεταξύ τους. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι παρόλο που οι μαθητές αντιλήφθηκαν τον κανόνα της νέας γλώσσας λίγο μετά την διδαχή της, δεν ήταν σε θέση να τον εφαρμόσουν για την κατανόηση νέων, αγνώστων λέξεων, παρά μόνο μετά από μια περίοδο ανάπαυσης.

«Οι εκπαιδευτικοί από καιρό είχαν υποψιαστεί ότι η απρόσκοπτη ανάπαυση είναι ζωτικής σημασίας για επιτυχή μάθηση» δηλώνει η Κάθυ Ραστλ, καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Royal Holloway. «Οι συμμετέχοντες στα πειράματά μας ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τον κρυφό κανόνα αμέσως μετά την εκμάθησή του. Ωστόσο, μόνο έπειτα από μια εβδομάδα μετά το μάθημα μπόρεσαν να τον χρησιμοποιήσουν για να καταλάβουν μια εντελώς καινούργια λέξη της φανταστικής γλώσσας όταν τους δόθηκε σε μια πρόταση». Αυτό, λέει, δείχνει ότι «οι βασικές διαδικασίες που στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη μάθηση γενικών γνώσεων προκύπτουν έξω από την τάξη, κάποια στιγμή μετά το μάθημα, και μπορεί να σχετίζονται με τις εγκεφαλικές διεργασίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου».