Ένας εμβρυολόγος στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας! Ποιος είναι ο νέος υπουργός

  • Iatropedia
Αργά τη νύχτα ανακοινώθηκε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το υπουργείο Υγείας ως υπηρεσιακός υπουργός αναλαμβάνει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας. Ποιος είναι νέος υπουργός που θα παραμείνει στην καρέκλα της οδού Αριστοτέλους για έναν μήνα;

Ο νέος υπουργός Υγείας είναι γνωστός στο χώρο της ιατρικής. Όχι μόνο για την πανεπιστημιακή του καριέρα αλλά και για τη συνολική του στάση στα ακαδημαϊκά πράγματα.

Στα 66 του χρόνια μετά από μια πλούσια πανεπιστημιακή καριέρα ο Χρήστος Κίττας θα καθήσει ως υπηρεσιακός υπουργός στην ηλεκτρική καρέκλα για λίγες ημέρες όπου βέβαια θέλοντας και μη θα ακούσει τα αιτήματα των γιατρών, των φαρμακοποιών αλλά και των άλλων κλάδων του χώρου της υγείας αν και είναι γνώστης όλων των προβλημάτων.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και είναι καθηγητής ιατρικής, και βεβαίως διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή.

Σήμερα είναι μεταξύ άλλων διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση του πανεπιστήμιου Αθηνών ενώ εξελέγη πρύτανης το 2006.

Αυτό όμως που δεν ξεχνά κανείς είναι η στάση του Χρήστου Κίττα κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008.

Μέσα στο κλίμα των ημερών και τα επεισόδια ο κ.Κίττας είχε υποβάλλει την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Την ανακάλεσε ωστόσο λίγο αργότερα μετά από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας,Κάρολου Παπούλια.

Ένα χρόνο μετά τον Δεκέμβριο του 2009 ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Υγείας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για το περιστατικό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Λίγες μέρες αργότερα ο Χρ. Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.