Ένα ρομπότ πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει γιατρός!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ρομπότ
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ένα κινεζικό ιατρικό ρομπότ με το όνομα Xiaoyi πέτυχε βαθμολογία 456 στις εγχώριες εξετάσεις ιατρικής αδειοδότησης της Κίνας.

Εντάξει, δεν είναι ακριβώς μια βαθμολογία, που θα σας κάνει να νιώσετε άνετα ώστε να εμπιστευτείτε την υγεία σας στα “χέρια” του (η βάση είναι το 360 και το άριστα είναι το 600). Αλλά είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το ρομπότ είχε βαθμολογηθεί μόλις με 100 στην πρώτη του απόπειρα να… γίνει γιατρός.

Το ρομπότ «μικρός γιατρός»

Ο Xiaoyi (που σημαίνει “μικρός γιατρός”) είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της κινεζικής εταιρίας πληροφορικής iFlyTek και του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο. Αναπτύχθηκε για να ελέγξει εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον εντοπισμό δεσμών μεταξύ λέξεων, προτάσεων, παραγράφων και άλλων χαρακτηριστικών της φυσικής γλώσσας για την ανάπτυξη ικανότητας λογικής στου ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η πολύ βελτιωμένη βαθμολογία του είναι σίγουρα μια απόδειξη ότι ο Xiaoyi έχει την ικανότητα όχι μόνο να αιτιολογεί, αλλά και να μαθαίνει και να κάνει κρίσεις από μόνος του. Μετά την πρώτη απόπειρά του, ο Xiaoyi εκπαιδεύτηκε με την επεξεργασία δεκάδων ιατρικών εγχειριδίων, 2 εκατομμυρίων ιατρικών αρχείων και 400.000 άρθρων. Όλο αυτό ήταν επαρκές για να περάσει με άνεση τις ερωτήσεις που αφορούσαν την απομνημόνευση και την ανάκληση πληροφοριών, η εξέταση έφτασε και στις ερωτήσεις κρίσεως σχετικά με υποθέσεις ασθενών.

Πάντως, προς το παρόν, ο Xiaoyi δεν πρόκειται ν’ αντικαταστήσει τον γιατρό σας. Ωστόσο, η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί στο άμεσο μέλλον ν’ αποδειχθεί χρήσιμη για τη συσχέτιση των συμπτωμάτων με ταχύτερους ρυθμούς και την παροχή κλινικά χρήσιμων συμβουλών προς τους γιατρούς.

https://www.medgadget.com