Ένα… μήνυμα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

  • Iatropedia
Τα γραπτά μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ασθενών ως τακτικές υπενθυμίσεις για να κάνουν πράγματα όπως να τρώνε σωστά, να γυμνάζονται περισσότερο και να καπνίζουν λιγότερο, μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Οι ερευνητές έστελναν τέσσερα sms την εβδομάδα σε περίπου 350 άτομα με καρδιακή νόσο, ως συμπληρωματική βοήθεια με υπενθυμίσεις που ενθάρρυναν πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες. Μια άλλη ομάδα 350 ασθενών ακολούθησε την παραδοσιακή θεραπεία παρακολούθησης και φροντίδας από τους προσωπικούς τους γιατρούς, χωρίς να λαμβάνει τέτοιου τύπου sms.

Μετά από έξι μήνες, οι ασθενείς που πήραν τα sms είχαν εν γένει μεγαλύτερη επιτυχία στην μείωση του σωματικούς τους βάρους, της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερόλης τους και του πόσο κάπνιζαν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν τα sms.

Πολλές μελέτες στο παρελθόν είχαν εξετάσει τη χρήση των sms για να βοηθήσουν ασθενείς να συμμορφώνονται με τις συνιστώμενες θεραπείες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αλλά ως επί το πλείστον δεν είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Όμως, οι Αυστραλιανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο George του τμήματος Παγκόσμιας Υγειίας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, κατάφεραν να βρουν ένα πρόγραμμα αποστολής sms που έχει καλά αποτελέσματα.

Για την ομάδα που λάμβανε τα sms, οι ερευνητές τα έστελναν σε τυχαίες ημέρες της εβδομάδας και σε διάφορες χρονικές στιγμές. Τα sms ήταν πολύ περιληπτικά, με λίγες λέξεις και “προσωποποιημένα” με το όνομα του κάθε παραλήπτη μαζί με συμβουλές σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες ήταν επίσης προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς (πχ ωράριο εργασίας, τόπος διαμονής, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία κλπ).

http://www.reuters.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καρδιά σας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ηλικία από εσάς

Κοιτάξτε τα νύχια σας και μάθετε αν κινδυνεύετε από σοβαρές νόσους