Ένα κοινό νοσοκομειακό σαπούνι κατά του πολυανθεκτικού σταφυλόκοκκου

  • Iatropedia
Ο καθαρισμός των ασθενών με ένα νοσοκομειακό αντισηπτικό σαπούνι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όσο κι αν το προσωπικό περιόριζε την επαφή μαζί τους, υποστηρίζουν ερευνητές.

Η χρήση κοινού νοσοκομειακού σαπουνιού χλωρεξιδίνης για το πλύσιμο των ασθενών μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και δη του ανθεκτικού στην μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου MRSA χωρίς να κινδυνεύει το νοσηλευτικό προσωπικό από την επαφή με τους ασθενείς και αυτοί από την «απομόνωση» που αποβαίνει εις βάρος της παρεχόμενης φροντίδας. Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάσθηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα, η σύγκριση περιστατικών λοιμώξεων από MRSA σε τρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για έξι μήνες, έδειξε ότι οι ασθενείς που καθαρίζονταν με σαπούνι χλωρεξιδίνης εμφάνισαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους παρέχετο φροντίδα βάσει των κανόνων «περιορισμένης επαφής».

Οι λοιμώξεις εξαιτίας πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων μικροβίων έχουν λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε 1 ανά 25 ασθενείς αμερικανικών νοσοκομείων πέφτει θύμα μιας δυνητικά επικίνδυνης ακόμη και για την ζωή του λοίμωξης. Μάλιστα, σχετική έρευνα υπολογίζει ότι 75.000 ασθενείς πέθαναν το 2011 από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατά την νοσηλεία τους.

Η στρατηγική που συνιστούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι η περιορισμένη επαφή με τους ασθενείς και πάντοτε με τις απαραίτητες προφυλάξεις –προστατευτικές φόρμες και γάντια– προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για «προφυλάξεις κατά την επαφή» εκθέτουν τους ασθενείς σε κινδύνους καθώς το 15% και πλέον των νοσοκομειακών ασθενών έχει την ελάχιστη απαραίτητη επαφή με το προσωπικό. Ο ειδικός λοιμωξιολόγος στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του Λος Άντζελες (LA BioMed) Δρ. James McKinnell και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την σχετική μελέτη υποστηρίζει ότι με την χρήση σαπουνιού χλωρεξιδίνης όχι μόνο μειώθηκε η εξάπλωση των λοιμώξεων αλλά αυξήθηκε και η φροντίδα των ασθενών.

Αλέξανδρος Θεολόγου