Ένα είδος μανιταριού κρατά το «κλειδί» για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας

  • Iatropedia
Ένα νέο φάρμακο από τον παρασιτικό μύκητα Cordyceps sinensis υπόσχεται να ανακουφίσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα από τους πόνους. Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, το νέο παυσίπονο θα είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα έξι με δέκα χρόνια.

Το μανιτάρι γνωστό και ως «caterpillar fungus» χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική καθώς έχει πλείστες ευεργετικές –έως εντυπωσιακές– ιδιότητες. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ που διερευνούν την παυσίπονη δράση του υποστηρίζουν ότι σύντομα ένα νέο φάρμακο θα είναι στην διάθεση των πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα έχοντας ως βάση μια ουσία (cordycepin) του συγκεκριμένου μανιταριού.

Η Δρ. Cornelia de Moor και η ομάδα της δοκίμασε κατά πόσο είναι αποτελεσματική η ουσία αυτή στην ανακούφιση τόσο υπάρχοντος πόνου όσο και στην πρόληψή του, χορηγώντας την σε ποντίκια με την τροφή. Αν και όπως σημειώνει η σχετική έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές για ένα εντελώς νέο παυσίπονο είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Η πιλοτική μελέτη έδειξε πως η ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως βασικό συστατικό, είναι εξίσου αποτελεσματική με τα υπάρχοντα συμβατικά παυσίπονα. Όμως επειδή μπλοκάρει διαφορετικά την φλεγμονώδη διαδικασία απ’ ότι τα κορτικοστεροειδή και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να καταπολεμά τον πόνο εκεί όπου τα άλλα παυσίπονα είναι αναποτελεσματικά και πιθανόν με λιγότερες παρενέργειες.

Μέχρι να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς, η Δρ. ντε Μόορ προειδοποιεί ότι όσοι υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα δεν θα πρέπει να αρχίσουν να «συνταγογραφούν» στον… εαυτό τους παραδοσιακά θεραπευτικά σκευάσματα που εμπεριέχουν την συγκεκριμένη ουσία. Όπως επισημαίνει, η έλλειψη ποιοτικού ελέγχου σημαίνει ότι τα διαθέσιμα στην Ευρώπη σκευάσματα σπανίως περιέχουν αρκετή από αυτή και ενδεχομένως να έχουν άλλα, επιβλαβή, συστατικά.