Eμβόλιο σωματιδίων παρέχει προστασία από πολλά στελέχη γρίπης

  • Iatropedia
Ερευνητές του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) βρήκαν τρόπο να προκαλέσουν σε ποντίκια ανοσία σε μια ευρεία ποικιλία ιών της γρίπης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου εμβολίου κατά πολλών στελεχών του ιού.

Ένα εμβόλιο που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία ενάντια σε πολλούς ιούς της γρίπης αποτελεί στόχο ζωτικής σημασίας για τους επιστήμονες, δεδομένων των ποσοστών ασθένειας και θανάτων λόγω της εποχικής γρίπης αλλά και των δυνητικά καταστροφικών συνεπειών μιας πανδημίας. Αντί να προσπαθούν να μαντέψουν ποια στελέχη του ιού είναι πιθανό να προκαλέσουν την νόσο στους ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα του NIAD δημιούργησε ένα «κοκτέιλ» εμβολίου ενσωματώνοντας τέσσερεις από 16 διαφορετικούς υποτύπους μιας πρωτεΐνης του ιού της γρίπης, της αιμογλουτινίνης Η ή αιμασυσσωματίνης.

Δύο εξ αυτών, οι Η1 και Η3 απαντώνται συνήθως στους ιούς της εποχικής γρίπης ενώ oι άλλοι δύο (Η5, Η7) προέρχονται από ιούς της γρίπης των πτηνών που επίσης μεταδίδεται στον άνθρωπο. Το πειραματικό εμβόλιο δημιουργήθηκε από μη μεταδοτικά σωματίδια VLP που προσομοιάζουν ιών τα οποία προκαλούν μεν ανοσολογική απόκριση χωρίς όμως να μπορούν να πολλαπλασιαστούν ή να προκαλέσουν την εκδήλωση ασθένειας. Τα εμβόλια τύπου VLP έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» για χρήση σε ανθρώπους για την προστασία τους από την ηπατίτιδα Β και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Ο εμβολιασμός ποντικιών με το κοκτέιλ VLP και η ακόλουθη έκθεσή τους σε θανατηφόρες δόσεις αρκετών διαφορετικών ιών γρίπης έδειξε ότι τα εμβολιασμένα ζώα είχαν σημαντική προστασία έναντι των στελεχών 1918Η1, 1957Η2 καθώς και από τους υποτύπους Η5, Η6, Η7, Η10 και Η11 της γρίπης των πτηνών. Μάλιστα όχι μόνο επεβίωσαν αλλά και έχασαν λιγότερο βάρος σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα ποντίκια –τα οποία αργότερα πέθαναν όλα– ενώ το «κοκτέιλ» παρείχε προστασία και κατά των ιών Η5Ν1 και Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών που ευθύνονται για πολλά κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους και θανάτους τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, το πειραματικό εμβόλιο δοκιμάζεται σε νυφίτσες. Εάν τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια, οι ερευνητές θα προβούν στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.