Εμβόλιο ενάντια στην εξάρτηση από την ηρωίνη

  • Iatropedia
Ο συγγραφέας και μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Γραμμάτων και τεχνών, William Baroouz στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Junky», περιγράφει με αγωνία την ανάγκη του ήρωα του βιβλίου του, να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη. Η απεξάρτηση από το σκληρό αυτό ναρκωτικό, είναι ένας Γολγοθάς, για όλους. Για τους χρήστες, για τις οικογένειες τους, για το περιβάλλον του χρήστη… Δεκάδες τρόποι έχουν δοκιμαστεί για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. ‘Άλλοι πέτυχαν άλλοι όχι.

Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν ήδη με επιτυχία σε πειραματόζωα, ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη. Το εμβόλιο κάνει το σώμα, λιγότερο επιρρεπές στην «απόλαυση» που προκαλεί το ναρκωτικό.

Το εμβόλιο πέρασε με επιτυχία τα πειράματα στα ποντίκια και ήδη οι επιστήμονες ετοιμάζονται να το δοκιμάσουν και σε ανθρώπους. Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του «Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού», ότι το εν λόγω εμβόλιο καθιστά τον εξαρτημένο οργανισμό, πιο ανθεκτικό στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και εάν αυτή λαμβάνεται από τον χρήστη.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου, Δρ Μαρία Έλενα Μεντίνα, δήλωσε, ότι το εμβόλιο προορίζεται σε ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον εθισμό, και οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με καμία άλλη μέθοδο: «όσοι έχουν φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι και θέλουν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, μπορούν να δοκιμάσουν το εμβόλιο».

Η κυβέρνηση του Μεξικού, χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αισιόδοξα. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ερευνητές επέτρεψαν στα ποντίκια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ποσότητες ηρωίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή τα ποντίκια εθίστηκαν και τότε άρχισαν να τους χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα είναι πέραν του αισιόδοξου: Τα εθισμένα στην ηρωίνη, ποντίκια με τη χορήγηση του εμβολίου, έχασαν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για τη «άσπρη σκόνη» και μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση του ναρκωτικού. Στο Ινστιτούτο του Μεξικού, είναι πεπεισμένοι, ότι το ίδιο θα συμβεί και με χρήστες ανθρώπους.

Αλλά και στις ΗΠΑ, επιστήμονες από το «Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών», ανακοίνωσαν ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα εμβόλιο που βοηθάει από την απεξάρτηση κατά της κοκαΐνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το AIDS στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την κίρρωση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

το ίντερνετ εθίζει σαν ναρκωτικό και καταστρέφει τον εγκέφαλο όπως η κοκαίνη

ναρκωτικά: μια πληγή στην καρδιά της πρωτεύουσας

AIDS: ναρκωτικά και πορνεία οι δύο πληγές