Εμβολιαστείτε για να σωθείτε!

  • Iatropedia
Τον κώδωνα του κινδύνου για την άφιξη της γρίπης στη χώρα μας κρούουν οι επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα της νόσου.

Το εποχικό εμβόλιο της γρίπης συνιστούν οι ειδικοί να κάνουν οι Έλληνες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προκειμένου να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα λοιμωξιολόγο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: «τα τελευταία δύο χρόνια οι Έλληνες έκαναν το εμβόλιο σε μικρό ποσοστό λόγω φόβου» γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουν περισσότεροι.

Όπως επισημαίνει ο κ.Τσιόδρας, προλαβαίνουμε ακόμη να προστατευθούμε από τη γρίπη αν κάνουμε έγκαιρα το εποχικό εμβόλιο το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Πάντως εξαιτίας του νέου κύματος της γρίπης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αφιχθεί στην Ελλάδα οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί με προσλήψεις όχι μόνιμου αλλά επικουρικού προσωπικού να καταπολεμήσει το νέο κύμα της εποχικής γρίπης το επόμενο διάστημα. Οι προσλήψεις που θα γίνουν θα καλύψουν τα κενά σε μονάδες εντατικής σε περίπτωση που τα κρούσματα της νόσου είναι βαριά. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της ασθένειας.

Για το λόγο αυτό σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη εξετάστηκε η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στην επάρκεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ διασφάλισε την παραμονή των ήδη υπηρετούντων νοσηλευτών στη ΜΕΘ.

Οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό για το 2012 θα καλυφθούν από την προκήρυξη για επικουρικό ιατρικό προσωπικό που τελειώνει την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 και από τις ήδη εγκεκριμένες 681 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα δόθηκε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ και στις ΔΥ.Πε. να υποβάλουν άμεσα τις ανάγκες σε επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για το οικονομικό έτος 2012 , ώστε να υπάρχει ετοιμότητα.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προμήθεια στις ΜΕΘ όλης της χώρας, 40 κλινών υψηλής τεχνολογίας, 50 αναπνευστήρων και 40 monitor με στόχο την αύξηση προσβασιμότητας των ασθενών και την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών.