Εμβολιασμός με επαναστατικό επίθεμα μικροβελόνων

  • Iatropedia
Ένα νέο hi-tech επίθεμα μικροβελόνων που αναπτύσσουν ερευνητές από το Georgia Institute of Technology και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα κάνει ευκολότερο τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς και άλλων ασθενειών που περιορίζονται με προληπτικό εμβολιασμό.

Θα έχει μέγεθος μόλις ένα τετραγωνικό εκατοστό αλλά είναι αρκετό για να κάνει την διαφορά: μια επίστρωση 100 στερεών κωνικών μικροβελόνων από πολυμερές υλικό, ζάχαρη και εμβόλιο με μήκος ένα κλάσμα του ενός χιλιοστού, υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον εμβολιασμό κατά μεταδοτικών ασθενειών όπως η ιλαρά. Ασκώντας ελαφρά πίεση, οι μικροβελόνες του hi-tech επιθέματος θα διαπερνούν το δέρμα και θα διαλύονται μέσα σε λίγα λεπτά χορηγώντας το εμβόλιο. Μετά, το επίθεμα πετιέται. Τόσο απλό.

Στα προφανή πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου προστίθεται ένα ακόμη –οποιοσδήποτε μπορεί να πιέσει με τον αντίχειρά του το επίθεμα για να κάνει αυτό που πρέπει, καθιστώντας δυνατό τον εμβολιασμό και από μερικώς εκπαιδευμένο προσωπικό. Η απλούστευση της διαδικασίας, η ευκολία αποθήκευσης και ασφαλούς απομάκρυνσης των χρησιμοποιημένων επιθεμάτων σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται ταχύτερα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου όπου σύριγγες, βελόνες, αποστειρωμένο νερό και ειδικά κιτ απόρριψης επικινδύνων υλικών φαντάζουν… εξωτικά.

Όπως τονίζουν ειδικοί επιδημιολόγοι, 20.000.000 άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από ιλαρά και 400 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο εξαιτίας επιπλοκών. Η νέα μέθοδος θα κάνει τον εμβολιασμό πιο προ βάσιμο και με μικρότερο κόστος καθώς το επίθεμα εκτιμάται ότι θα κατασκευάζεται με κόστος συγκρίσιμο με αυτό του χορηγούμενου με σύριγγα εμβολίου. Οι επιτυχείς δοκιμές σε πιθήκους ανοίγουν τον δρόμο σε κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους από το 2017, με απώτερο στόχο την εξάλειψη της ιλαράς και την χρήση του επιθέματος για τον προληπτικό εμβολιασμό κατά άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της πολιομυελίτιδας, της γρίπης, του ροταϊού, της ερυθράς, της φυματίωσης κ.ά.

Αλέξανδρος Θεολόγου