Εμβολιασμός κατά του ιού HPV σε εφήβους και νεαρούς άνδρες «υψηλού κινδύνου»

  • Iatropedia
Ο Καναδάς επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, ο οποίος αποτελεί την συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σήμερα, στις «ευάλωτες ομάδες» αγοριών και νεαρών ανδρών ηλικίας έως 26 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι αρχές της British Columbia ανακοίνωσαν ότι έφηβοι και νεαροί άνδρες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων θα μπορούν να εμβολιάζονται και δη δωρεάν. Η απόφαση αυτή της B.C, της τέταρτης επαρχίας του Καναδά που προβαίνει στην επέκταση του σχετικού προγράμματος εμβολιασμού, θα συμβάλλει στην πρόληψη μεγάλου αριθμού σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός, γλυτώνοντας παράλληλα το σύστημα υγείας από το κόστος θεραπείας τους.

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) ευθύνεται για πλείστα προβλήματα όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου και κόλπου στις γυναίκες, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα ενώ ενοχοποιείται και για μερικές ακόμη μορφές καρκίνου –στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, ως «ευάλωτες ομάδες» ορίζονται έφηβοι και νεαροί που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες ή κάνουν πεζοδρόμιο.

Το εμβόλιο Gardasil θα παρέχεται σε ειδικές κλινικές, στο πλαίσιο προγραμμάτων αρωγής για εκδιδόμενους εφήβους και σε δημόσια κέντρα υγείας. Η επέκταση του εμβολιασμού κατά του HVP δεν αφορά τους ετεροφυλόφιλους νεαρής ηλικίας καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διάθεση του εμβολίου στις έφηβες προστατεύει κατ’ επέκταση κι αυτούς.