Εμπόριο οργάνων: Μια ακόμα σκληρή μορφή εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου

  • Iatropedia
Η απάνθρωπη πρακτική δεν είναι καινούργια... Άνθρωποι σε απόγνωση λόγω ανέχειας αναγκάζονται να πουλήσουν ένα τους όργανο, συνήθως τον έναν νεφρό, για να πάρουν κάποια χρήματα και να επιζήσουν! Την ίδια ώρα, παιδιά απαγάγονται για να γίνουν ακούσιοι δότες και τελευταία, οικονομικοί μετανάστες αναζητούν μια θέση στον ήλιο με τον ίδιο τρόπο βάζοντας αγγελίες ακόμα και στα social media.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης νεφρών και λοιπών οργάνων παγκοσμίως ακολουθεί την ίδια διαδρομή, από τις φτωχές, στις πλούσιες χώρες και από τους φτωχούς στους πλούσιους», αποκάλυψε προ μηνός ο Ivan Koedjikov, επικεφαλής της δράσης κατά του εμπορίου Οργάνων.

Εξάλλου, τα στοιχεία από την Οργάνωση «Organs Watch», δείχνουν ότι συνήθως ο λήπτης του οργάνου από τέτοιες «συναλλαγές» είναι κυρίως άντρας ηλικίας 48 ετών με ετήσιο εισόδημα γύρω τα 50.000 δολάρια! Τα όργανα προέρχονται κυρίως από νέους άντρες ηλικίας με ετήσιο εισόδημα λιγότερα από 500 δολάρια ετησίως! Το παράνομο εμπόριο οργάνων κινεί παγκοσμίως κονδύλια που ξεπερνούν το 1,2 δισ. δολάρια ετησίως.

Το παράνομο όσο και απάνθρωπο εμπόριο ανθρώπων «ανθεί» στις χώρες της Ασίας, (Ινδία και Πακιστάν κρατούν τα… σκήπτρα) και στην βάση της αλυσίδας του θανάτου και της εκμετάλλευσης βρίσκονται ντόπιοι που περιφέρονται σε φτωχές συνοικίες και αγροτικές περιοχές ώστε να εντοπίζουν ανθρώπους σε απόγνωση και να τους τάξουν την λύση όλων τους των προβλημάτων αν δώσουν ένα όργανο…

Όπως μετέδωσε προχθές το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ισπανικές Αρχές συνέλαβαν ύποπτους σε συνεργασία με άλλους αστυνομικούς στη Γερμανία και το Βέλγιο, που συμμετείχαν όπως όλα δείχνουν σε εμπορία οργάνων…

«Ο μετανάστης προσπάθησε να βάλει τέλος στη συμφωνία κατά την περίοδο που είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, γι αυτό τον απήγαγαν, τον χτύπησαν και τον απείλησαν με θάνατο για να τον αναγκάσουν να προχωρήσει», ανέφεραν οι Ισπανοί αστυνομικοί σε σχετική ανακοίνωση.

Το άτομο που ήθελε να αγοράσει το όργανο ήταν ηγέτης συμμορίας εγκληματιών που ειδικεύεται σε ληστείες και θα χρησιμοποιούσε τον νεφρό για το γιο του που υποφέρει από νεφρική νόσο.