Έμπολα: άμεση διάγνωση σε 15 λεπτά

  • Iatropedia
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε την χρήση ενός τεστ διάγνωσης του ιού Έμπολα το οποίο μπορεί συγκριτικά να είναι λιγότερο ακριβές, δίνει όμως αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά ενώ λειτουργεί και χωρίς ηλεκτρικό.

Με την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού να… αυτοτοποθετείται στις πρώτες προτεραιότητες του Π.Ο.Υ, το τεστ διάγνωσης του φονικού ιού Έμπολα παρέχει στις δοκιμαζόμενες υγειονομικές αρχές το πλεονέκτημα της άμεσης διάγνωσης επί τόπου, την ώρα που τα εργαστηριακά αποτελέσματα απαιτούν 12 με 24 ώρες. Και σε επιδημίες τέτοιας έκτασης ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διεθνούς οργανισμού, το ReEBOV Antigen Rapid Test Kit της αμερικανικής Corgenix είναι εύκολο στην λειτουργία, εντοπίζει με επιτυχία 92% άτομα που έχουν μολυνθεί και δεν απαιτεί ηλεκτρικό, κάνοντας δυνατή την χρήση του σε περιοχές με φτωχή παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς και από κινητές μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές. Το τεστ θέλει απλώς μια σταγόνα αίμα σε ένα ειδικό χαρτί και 15 λεπτά αναμονής για την σχετική αντίδραση του δείγματος σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα. Βεβαίως, εάν υπάρχει η δυνατότητα, τα αποτελέσματα του τεστ ταχείας διάγνωσης θα διασταυρώνονται με τα αποτελέσματα νέου δείγματος αίματος από τα στάνταρντ διαγνωστικά μέσα.

Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί πάνω από 9.300 θάνατοι και 23.000 κρούσματα στην Γουϊνέα, την Σιέρρα Λεόνε και την Λιβερία. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, η μη ασφαλής ταφή των θυμάτων της νόσου και η αδυναμία περιορισμού των περιστατικών εξακολουθούν να παραμένουν προβληματικά σημεία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον 'Εμπολα!