Έμφραγμα; Αναμείνατε στο ακουστικό σας! Χωρίς βασικές ειδικότητες τα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Κόψε κόψε τελικά δεν έμεινε τίποτε όπως φαίνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να περιστείλει τις δαπάνες από το ΕΣΥ κόβοντας από τις εφημερίες, έχει αφήσει ακάλυπτα πολλά τμήματα αλλά και πολλές ειδικότητες. Για κίνδυνο της ζωής των ασθενών κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τι μπορεί κανείς να κάνει όταν υποστεί έμφραγμα και το νοσοκομείο που σπεύδει έχει καρδιολόγο ο οποίος όμως αναγκάζεται να εφημερεύει από το σπίτι του λόγω έλλειψης κονδυλίων; Άγνωστο τι μπορεί να πράξει ο εμφραγματίας.

Ωστόσο εκεί στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι σκέφτηκαν πως κάτι θα συμβεί στη …διαδρομή. Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς ότι από τις περικοπές των εφημεριών ήδη κάποια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να μη διαθέτουν ούτε καν τις βασικές ειδικότητες.

Άλλωστε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ήταν ξεκάθαρος: θα πληρώνονται μόνο οι νόμιμες αλλά και οι απαραίτητες ειδικότητες.

Γι αυτό σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας οι εφημερεύοντες καρδιολόγοι δεν επαρκούν για όλο το μήνα, αντίστοιχα οι παιδίατροι, οι ορθοπεδικοί, οι πνευμονολόγοι και πάει λέγοντας. Και δεν είναι μόνο το νοσοκομείο της Σπάρτης που ήταν και το πρώτο που παρουσίασε δυσκολίες στην κάλυψη των εφημεριών.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του μήνα με αποτέλεσμα ειδικευόμενοι γιατροί να εφημερεύουν για όλες τις χειρουργικές ειδικότητες όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου της Κομοτηνής.

Γι αυτό άλλωστε και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνουν ότι η εντολή του Ανδρέα Λυκουρέντζου προς τους διοικητές των νοσοκομείων να κόψουν τις εφημερίες είναι εγκληματική. «Ήδη πολλοί Διοικητές άρχισαν με όρεξη και προθυμία να υλοποιούν την εντολή Λυκουρέντζου, αδιαφορώντας για την βέβαια εξέλιξη στην οποία οδηγούν τα πράγματα, δηλαδή τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι εξαιτίας της ανασφαλούς εφημέρευσης του Νοσοκομείου που διοικούν» υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Και πώς να μην το πράττουν όταν βλέπουν τα νοσοκομεία να μην μπορούν να καλύψουν πια ούτε τις βασικές ανάγκες.

Τι κάνει γι αυτό ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος; Προς το παρόν επιλέγει να τηρεί κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας αδιαφορώντας προφανώς για το μέλλον των Ελλήνων ασθενών. Άλλωστε υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας που μπορούν να απευθυνθούν με χρήματα από την τσέπη τους…

Δήμητρα Ευθυμιάδου