Αίμα στα κόπρανα: Αίτια και συμπτώματα

  • Iatropedia
Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι τρομακτικό, όταν το ανακαλύπτει κανείς. Και παρά το γεγονός ότι το αίμα στα κόπρανα μπορεί όντως να σηματοδοτήσει ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό τις περισσότερες φορές δεν επιβεβαιώνεται.

Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αίμα στα κόπρανα, από τι προκαλείται και με ποια άλλα συμπτώματα συνοδεύεται.

Αίτια

Το αίμα στα κόπρανα σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου στο πεπτικό σας σύστημα. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ειδική εξέταση κοπράνων. Άλλες φορές μπορεί γίνει αντιληπτή στο χαρτί υγείας ή στην τουαλέτα με έντονο κόκκινο χρώμα. Η πιθανή αιμορραγία που συμβαίνει πιο ψηλά στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται πολύ σκούρα (σχεδόν μαύρα).

Πιθανές αιτίες του αίματος στα κόπρανα περιλαμβάνουν:

Εκκολπωματίτιδα: Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που προεξέχουν από τον τοίχο του παχέος εντέρου. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αιμορραγούν ή να μολυνθούν.

Ραγάδες του πρωκτού: Είναι μικρές τομές ή εκδορές στον ιστό που καλύπτει τον πρωκτό.

Κολίτιδα: Φλεγμονή του παχέος εντέρου. Είναι από τις πιο κοινές αιτίες είναι λοιμώξεων ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Αγγειοδυσπλασία: Μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία είναι εύθραυστα και συχνά αιμορραγούν.

Πεπτικά έλκη: Μια ανοιχτή πληγή στα τοιχώματα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, στο άνω άκρο του λεπτού εντέρου. Πολλά πεπτικά έλκη προκαλούνται από μόλυνση με ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).

Πολύποδες ή καρκίνος: Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που μπορούν να αναπτυχθούν, να αιμορραγούν και να γίνουν ξαφνικά καρκινικοί. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πιο συχνές περιπτώσεις καρκίνου και, δυστυχώς, πολλές φορές προκαλεί αιμορραγία που δεν είναι αισθητή με γυμνό μάτι.

Προβλήματα στον οισοφάγο: Κιρσοί του οισοφάγου ή εκδορές στον οισοφάγο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια αίματος.

Πιθανά συμπτώματα

Ένα άτομο με αίμα στα κόπρανα μπορεί να μην αντιληφθεί την αιμορραγία και είναι πιθανό να μην αναφέρει κανένα σύμπτωμα στο γιατρό του. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να έχει κοιλιακό πόνο, εμετό, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ταχυπαλμία, λιποθυμία και απώλεια βάρους, ανάλογα με την αιτία, τη θέση και τη σοβαρότητα της αιμορραγίας.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα επικίνδυνα σημάδια για τον καρκίνο παχέος εντέρου!