Ελπίδες από προκλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του ιού HIV

  • Iatropedia
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα προκλινικών δοκιμών σε πρωτεύοντα θηλαστικά ενός πιθανού εμβολίου κατά του HIV αναπτερώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, τις ελπίδες για ένα εμβόλιο το οποίο θα «φράζει τον δρόμο» στον ιό που προκαλεί το AIDS από την αρχή.

Αλλεπάλληλες προσπάθειες επιστημόνων για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχουν αποβεί άκαρπες τα τελευταία 30 χρόνια, με τα περισσότερα εμβόλια που φιλοδοξούσαν να δώσουν την λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του ΗIV να αποτυγχάνουν, προκαλώντας ενίοτε νέα προβλήματα. Η πρόσφατη όμως δημοσίευση στοιχείων από προκλινικές δοκιμές σε πιθηκοειδή αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο σύμφωνα με τον Δρα Paul Stoffels, επικεφαλής του επιστημονικού προσωπικού των φαρμακευτικών εταιριών του ομίλου Johnson & Johnson, θα σταματά τον HIV από την αρχή.

Τα αποτελέσματα των σχετικών δοκιμών της Crucell Holland B.V, μιας από τις εταιρίες της Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science δείχνουν ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο παρείχε «πλήρη προστασία» στα 12 πειραματόζωα από τον ιό SIV, τον αντίστοιχο ιό του HIV που πλήττει τους πιθήκους. Μάλιστα ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν 100 φορές μικρότερος, λένε οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι κάθε ζώο εκτέθηκε στον ιό έξι φορές.

Τα ευρήματα, λένε, υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της προστατευτικής ικανότητας του εμβολίου και του αριθμού των αντισωμάτων που πολεμούν τον ιό. Αυτή ακριβώς η «πολυλειτουργικότητα» του εμβολίου, επισημαίνουν, αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο ενδέχεται να αποβεί αποτελεσματικό και σε ανθρώπους.