Ελπίδες από προκλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του ιού HIV

82ede5bd2dc2402db1470e96b59229bb.jpg
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα προκλινικών δοκιμών σε πρωτεύοντα θηλαστικά ενός πιθανού εμβολίου κατά του HIV αναπτερώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, τις ελπίδες για ένα εμβόλιο το οποίο θα «φράζει τον δρόμο» στον ιό που προκαλεί το AIDS από την αρχή.

Αλλεπάλληλες προσπάθειες επιστημόνων για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχουν αποβεί άκαρπες τα τελευταία 30 χρόνια, με τα περισσότερα εμβόλια που φιλοδοξούσαν να δώσουν την λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του ΗIV να αποτυγχάνουν, προκαλώντας ενίοτε νέα προβλήματα. Η πρόσφατη όμως δημοσίευση στοιχείων από προκλινικές δοκιμές σε πιθηκοειδή αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο σύμφωνα με τον Δρα Paul Stoffels, επικεφαλής του επιστημονικού προσωπικού των φαρμακευτικών εταιριών του ομίλου Johnson & Johnson, θα σταματά τον HIV από την αρχή.

Τα αποτελέσματα των σχετικών δοκιμών της Crucell Holland B.V, μιας από τις εταιρίες της Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science δείχνουν ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο παρείχε «πλήρη προστασία» στα 12 πειραματόζωα από τον ιό SIV, τον αντίστοιχο ιό του HIV που πλήττει τους πιθήκους. Μάλιστα ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν 100 φορές μικρότερος, λένε οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι κάθε ζώο εκτέθηκε στον ιό έξι φορές.

Τα ευρήματα, λένε, υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της προστατευτικής ικανότητας του εμβολίου και του αριθμού των αντισωμάτων που πολεμούν τον ιό. Αυτή ακριβώς η «πολυλειτουργικότητα» του εμβολίου, επισημαίνουν, αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο ενδέχεται να αποβεί αποτελεσματικό και σε ανθρώπους.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends