Η «ΕΛΠΙΔΑ» γιόρτασε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στον προαύλιο χώρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, τα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί, οι γονείς τους και το ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μαζί με τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ», τους γονείς τους κι ολόκληρο το προσωπικό του, γιόρτασαν σήμερα το μεσημέρι τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Επανάστασης του 1821 παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου και της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

 

Πρωταγωνιστές της γιορτής ήταν τα παιδιά των σχολείων της Μονάδας και τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ»,  που με τις ερμηνείες τους στα εμπνευσμένα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και από τους ήρωες του 1821 θεατρικά δρώμενα, προκάλεσαν μεγάλη χαρά και  συγκίνηση σε όλους όσοι είχαν την τύχη να βρίσκονται εκεί.

Τη γιορτή παρακολούθησαν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια του νοσοκομείου τα παιδιά που δεν μπορούσαν να κατέβουν στο προαύλιο,  κουνώντας με ενθουσιασμό τις σημαιούλες που κρατούσαν στα χέρια τους.

Η γιορτή άρχισε με παρέλαση παιδιών του νοσοκομείου και του Ξενώνα που οι παρευρισκόμενοι τα χειροκρότησαν θερμά και αμέσως μετά όλοι μαζί έψαλαν «Τη Υπερμάχω».

Η κυρία Βαρδινογιάννη συγκινημένη απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση. «Μακαριώτατε, είπε απευθυνόμενη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η παρουσία σας, με αφορμή την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, σημαίνει τόσα πολλά για όλους μας και ειδικά για τους μικρούς μας ασθενείς και τους γονείς τους. Όλα αυτά τα χρόνια στέκεστε άγρυπνα δίπλα μας και προσεύχεστε για τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Τους δίνετε κουράγιο σε αυτό τον δύσκολο αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο και με την ευλογία σας τους μεταδίδετε την ελπίδα και την δύναμη, απαλύνοντας τον πόνο και την αγωνία τους.  Υποκλινόμαστε με βαθύτατο σεβασμό μπροστά στη μεγάλη σας ευαισθησία και στο θεάρεστο, πολυδιάστατο, καθημερινό, ανθρωπιστικό σας έργο, που έχω αξιωθεί πολλές φορές να δω και να θαυμάσω από κοντά, ενώ  ταυτόχρονα αισθανόμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη συμπαράστασή σας. Είμαστε τυχεροί ως Έλληνες που είστε πνευματικός μας πατέρας και καθοδηγητής, που με την αγάπη και τις άοκνες προσπάθειές σας αγκαλιάζετε όχι μόνο τα παιδιά με καρκίνο, αλλά και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα δείχνετε σε όλους μας με το προσωπικό σας παράδειγμα τον δρόμο της αλληλεγγύης και της προσφοράς».

Ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και για τη στήριξή του στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και για την διαρκή ανθρωπιστική του δράση, η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσφερε συμβολικά στον Μακαριώτατο το Ειδικό Τιμητικό Βραβείο της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παίρνοντας τον λόγο είπε στην κυρία Βαρδινογιάννη: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τα καλά σας λόγια και για την τιμητική διάκριση που απονείματε στην ταπεινότητα μου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των παιδιών αυτών που με τόση αγάπη περιβάλλετε και τόση συγκίνηση  μεταδίδετε σε εμάς. Θα ήθελα σας ευχαριστήσω  ακόμα περισσότερο, αν έχω αυτή την εξουσιοδότηση, και εκ μέρους των γονέων. Αυτών των γονέων που αγωνίζονται, παλεύουν και  ελπίζουν. Να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της πατρίδας μας, των Ελλήνων, διότι η αγάπη σας, το ενδιαφέρον σας ακουμπάει πολλές καρδιές. Μας δόθηκε η  ευκαιρία και συζητήσαμε πάνω σε πολλά θέματα αλλά κυρίως συνεργαστήκαμε σε συγκεκριμένους τομείς. Ευχαριστώ πολύ για την αποτελεσματικότητα, αυτή τη βοήθεια την πολυποίκιλη, που παρέχετε προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα στο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας γενικότερα. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Μια δύσκολη εποχή. Οι κρίσεις όποτε υπήρξαν σε αυτό τον τόπο ξεπεράστηκαν και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί. Εκείνο που δυσκολευόμαστε είναι η παρακμή που παραλύει πολλούς τομείς της χώρας μας. Εσείς με το δικό σας παράδειγμα στέκεστε ακλόνητη, αγωνιζομένη μέσα στις δύσκολες ώρες. Θα θέλαμε όλοι μαζί, από αυτή τη θέση, τα παιδιά, οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο, η πατρίδας μας, να πούμε μια ευχή για εσάς και την οικογένεια σας. Να σας δίνει δύναμη ο Θεός να συνεχίζετε αυτό το δημιουργικό έργο που πιστεύουμε δεν είναι μόνο η Ελπίδα αλλά και η δύναμη που έχουμε ανάγκη όλοι μας, να πάρουμε στο περπάτημα της ζωής. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της όμορφης και συγκινητικής αυτής εκδήλωσης απευθυνόμενη στα παιδιά είπε: «Σας ευχαριστώ αγαπημένα μου παιδιά που σήμερα στέλνετε το μήνυμα της πίστης και της εθνικής μας υπερηφάνειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή την Ελλάδα τιμάμε σήμερα με την γιορτή μας, την Ελλάδα που διαχρονικά αγωνίστηκε και πάλεψε ενάντια σε κάθε ζυγό και δυσκολία. Και η Επέτειος του 1821 πρέπει πάντοτε να μας θυμίζει πως χιλιάδες ήρωες αγωνιστές θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη χώρα και πως χρειάστηκε ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων, ενωμένων σαν γροθιά, με ατσάλινη πίστη στο Θεό και στα ιδανικά της πατρίδας,  για να γιγαντώσει τον αγώνα και να κάνει το όραμα της ελευθερίας πραγματικότητα».

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον δάσκαλο του σχολείου του Νοσοκομείου, κύριο Γιάννη Τσαντήλα και εν συνεχεία τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά του Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ ερμηνεύοντας το θεατρικό δρώμενο για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Αμέσως μετά οι μητέρες παιδιών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα ντυμένες με παραδοσιακές στολές αφηγήθηκαν το χρονικό της Επανάστασης και την  αφήγησή τους εμπλούτισαν τα παιδιά απαγγέλλοντας  ποιήματα για την Επανάσταση της 1821.

Η γιορτή κορυφώθηκε με την εμφάνιση της Ομάδας Αναπαράστασης της Επανάστασης από την Καλαμάτα: Έξι ήρωες του 1821, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης, ο Αναγνωσταράς και ο Παπατσώνης ανέβηκαν στη σκηνή με τις γνήσιες στολές και τα όπλα τους κι έδωσαν παραδοσιακά τον όρκο τους με την άκρη των όπλων τους στο πάτωμα, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

Η Ομάδα Αναπαράστασης της Επανάστασης πρόσφερε στην κυρία Βαρδινογιάννη ένα μαντήλι Καλαματιανό κι εκείνη για να τους τιμήσει, λίγο αργότερα,  χόρεψε μαζί τους Καλαματιανό.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών από την κυρία Βαρδινογιάννη στους 5 Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση: Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, Σύλλογος Ελληνογνώμονες, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεδουσαίων και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας Κ. Κανάρης.

Η γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερέτριας Κ. Κανάρης.

Στο τέλος όλοι μαζί τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο.