ELPEN: Έργο καρδιάς ενός φαρμακοποιού από τον Έβρο

  • Iatropedia
Ποιότητα, έρευνα, καινοτομία, απασχόληση, προστιθέμενη αξία και κοινωνική ευθύνη διέπουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα με συνεχή ανάπτυξη... Μια συγκινησιακά φορτισμένη, ανθρώπινη παρουσίαση της πολυετούς πορείας της εταιρίας έκανε ο σύμβουλος επικοινωνίας της ELPEN, Θεόδωρος Καλούδης.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την ηθική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά της οικογένειας Πενταφράγκα παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Καλούδης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της σπουδαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Θα σας μιλήσω για ανθρώπους αξίες και υπεραξίες.

Όσοι έχουμε ασχοληθεί με την οικονομία και τις επιχειρήσεις έχουμε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει μεγάλη μια εταιρία… Μήπως είναι οι ανθρωποί της, μήπως το όραμά της. Νιώθω περήφανος γιατί με λόγου γνώση μιλάω για μια μεγάλη βιομηχανία που κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Είναι ένα ξεχωριστό φαινόμενο της ελληνικής πραγματικότητας.

Ξεκίνησε από ένα όραμα και μια φιλοδοξία ενός νεαρού φαρμακοποιού από τον Έβρο, του Δημήτρη Πεντραφράγκα. Πίστεψε ότι μπορεί από το μηδέν να δημιουργήσει μια πρότυπη βιομηχανία φαρμάκου και να συναγωνιστεί ξένες.

Νοίκιασε 25 τετραγωνικά στην οδό Μενάνδρου στην Αθήνα και ξεκίνησε. Την ονόμασε ELPEN που σημαίνει Ελένη Πεντραφράγκα. Που στάθηκε δίπλα του στο πάθος για μια ζωή με δημιουργία και προκλήσεις.

Τα πρώτα φάρμακα ήταν γενόσημα. Και οι πρώτοι συνεργάτες του Δημήτρη Πενταφράγκα θυμούνται με συγκίνηση τις πρώτες συσκευασίες που βγήκαν με το όνομα ELPEN. Τα επόμενα χρόνια θα βγουν πολλά ποιοτικά γενόσημα αλλά και πρωτότυπα φάρμακα.

Η εταιρία θα γνωρίσει την καταξίωση από την ελληνικές αρχές αλλά και την αναγνώριση από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού. Σήμερα ξεπερνά τα 95 επώνυμα σκευάσματα . Εχει 495 άδειες κυκλοφορίες με 293 φαρμακευτικές μορφές.

Να σας πω με δυο λόγια τους πυλώνες που έστεισαν το success story.

-Ποιότητα παραγωγής που εξασφαλίζεται στην σύγχρονη παραγωγική μονάδα στο Πικέρμι. κατασκευαστηκε το 1974, υπήρξε σταθμός στην ανάπτυξη της εταιρίας . Σήμερα εκτίνεται σε 4000 τετρ. μέτρα και οι λειτουργίες της είναι από τις πλέον αυστηρές σε ασφάλεια παγκοσμίως. Φτιάχνει 500.000 συσκευασίες ημερησίως. Η ποιότητα είναι συνώνυμο της ELPEN.

-Δεύτερος πυλώνας είναι η προσήλωση στην έρευνα. Εδω και 50 χρόνια ως βασικό άξονα έχει την έρευνα. Επενδύει κάθε χρόνο τουλάχιστο το 6% του τζίρου της. Το Elpenhaler είναι μια ευρεσιτεχνία παγκοσμίως αποδεκτή, έχει πουλήσει 2,5 εκατ. συσευασίες σε 27 χώρες. Είναι διεθνής πρωτοπορία της ELPEN. Το καμάρι της εταιρίας είναι το ερευνητικό και πειραματικό εργαστήριο βιοιατρικής έρευνας, το μοναδικό στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα κι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη. Συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Έχει ολοκληρώσει 700 προγράμματα, έχει δώσει 120 υποτροφίες, 226 δημοσιεύσεις, 300 διατριβές και έχει 11.000 επισκέψεις.

-Η εξαγωγική δραστηριότητα. Η ELPEN αναγνωριζεται διεθνώς. Ήδη από το 2012 η ELPEN έκανε μια μεγάλη «απόβασ»η στην Γερμανία και έτσι έχει θυγατρική εταιρία στην Γερμανία. Αναγνωρίζεται ως φερέγγυος πάροχος από ένα αυστηρό και δύσκολο συστημα υγείας. Τωρα επεκτείνεται και στην Σουηδία.

-Τέλος χωρίς αυτόν τον πυλώνα, το προσωπικό, δεν γίνεται τίποτα. Είναι 870 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης. Είναι μια οικογένεια που συνεχώς μεγαλώνει. Ακόμα και τώρα στην κρίση που μεγάλες εταιρίες έφυγαν, η ΕΛΠΕΝ ανέπττυξε το δυναμικό της.

Η ΕΛΠΕΝ μετά από 50 χρόνια παραμένει μια αμιγώς ελληνική εταιρία με σταθερά ανοδική αναπτυξιακή πορεία. Σήμερα στον εξωνοσοκομειακό κύκλο εργασιών είναι η κορυφαία ελληνική εταιρία που τα ήταν στις πρώτες 50 το 1980, το 1990 έγινε 13η, το 2000 έγινε η 13η και το 2010 έφτασε την 6η θέση μεταξύ 400 φαρμακευτικών εταιριών…