Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας για τον καρκίνο του προστάτη, με τίτλο "Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου".

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καρκίνου του Προστάτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία υλοποίησε από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, μία σειρά δράσεων όπως, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Προβλήθηκε, επίσης, τηλεοπτικό σποτ με κοινωνικό μήνυμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο “ανέβηκε” και στο Facebook, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους χρήστες των social media.

Μέσω του σποτ, δόθηκε η δυνατότητα στους άνδρες ηλικίας 50 έως 70 ετών, να υποβληθούν σε δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με εξέταση ολικού ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν στο πανελλαδικό δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “iatrica” και σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, στα 140 ιατρεία του Ομίλου iatrica εξετάστηκαν δωρεάν περισσότεροι από 3.000 άνδρες.

Στις περιπτώσεις που βρέθηκαν τιμές PSA πάνω από τις φυσιολογικές, οι εξεταζόμενοι παραπέμφθηκαν για περαιτέρω κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Έγκαιρη διάγνωση

Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ηρακλής Πούλιας, η έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του προστάτη οδηγεί σε υψηλά ποσοστά ίασης, αποτρέποντας κινδύνους που μπορούν να απειλήσουν και τη ζωή του πάσχοντα. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διενεργεί κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού για τον καρκίνο του προστάτη, αποσκοπώντας τόσο στην ενημέρωση όσο και στην πρόληψη, που αποτελούν το ύψιστο επιστημονικό και κοινωνικό της καθήκον.

Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρο μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών, η οποία ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Έτσι, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών. Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

Προσυμπτωματικός έλεγχος

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίζει ο ουρολόγος. Αν κάποια από τις δύο είναι παθολογική, ο γιατρός θα υποδείξει τις απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο εξεταζόμενος πάσχει από καρκίνο του προστάτη ή όχι.

Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (prostate specific antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.

Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.