Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής: Γίνονται βελτιώσεις στις νέες συμβάσεις αλλά υπάρχουν ανοιχτά θέματα…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρού και των μελών του απερχόμενου Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής. Όπως ενημερώνουν από την Ένωση, τέθηκαν όλα επί τάπητος...

Οι νέες συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΙΙΥΥ θα ενεργοποιηθούν πιθανότατα από την 1 Ιουλίου με παράλληλη κατάργηση των παλαιών. Μάλιστα ο κ. Βαρδαρός ενημέρωσε ότι επίκειται μια σχετική βελτίωση των όρων- ελάχιστο εβδομαδιαίο ωράριο 20 ωρών, αντί 24 ωρών και αποζημίωση αυξημένη κατά περίπου 200 ευρώ/ μήνα. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα επανενεργοποιηθεί και θα μείνει ανοικτή μέχρι της πιθανής κάλυψης των θέσεων Οικογενειακών Ιατρών.

Από την Ένωση ωστόσο, έθεσαν ξανά το θέμα της αναντίστοιχης αποζημίωσης σε σχέση το έργο που θα αναλαμβάνει ο οικογενειακός γιατρός, καθώς και την ανάγκη σαφούς περιγραφής όλων των όρων της σύμβασης- πχ χρονική διάρκεια ραντεβού, τρόπος κλεισίματος ραντεβού, διαχείριση επειγόντων περιστατικών από το σύστημα ραντεβού, κατ’ οίκον επισκέψεις, δικαίωμα άδειας κλπ.

Έθεσαν επίσης υπόψη του τις πάμπολλες περιπτώσεις προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς που συνταγογράφησαν εκτός ορίων ειδικότητας, με τα όρια αυτά να είναι συγκεχυμένα. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανέφεραν τα φάρμακα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με αντικρουόμενες θέσεις να εκφέρονται από τις αρμόδιες Επιστημονικές Εταιρείες (ΕΛΕΓΕΙΑ, ΕΠΕ) και αντικρουόμενες συστάσεις να προέρχονται από το ΚΕΣΥ και την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, τον ΕΟΦ (βλ. θετική λίστα) και το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε τι άλλο ζήτησαν από την Ένωση:

Ζητήσαμε να ληφθεί άμεσα μέριμνα για το πρόβλημα αυτό από το Υπουργείο Υγείας, γιατί διαφορετικά θα είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σύντομα σε σύσταση προς τα μέλη μας αναστολής της συνταγογράφησης όλων των σκευασμάτων που βρίσκονται σε «γκρίζες ζώνες», με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, αλλά και να υπάρχει σημαντική επιβάρυνση τους σε χρήμα και χρόνο, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν γνωματεύσεις ιατρών εξειδικεύσεων για συνήθη χρόνια νοσήματα, που παγκόσμια και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αντιμετωπίζονται σε επίπεδο ΠΦΥ, όταν δεν συντρέχει λόγος παραπομπής. Στην περίπτωση αυτή ιδιαίτερα έντονο αναμένεται να είναι το πρόβλημα για τους ασθενείς σε απομονωμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας.

Παγκόσμια ημέρα οικογενειακού ιατρού- 19 Μαΐου.

Ενημερώσαμε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού και καλέσαμε το Υπουργείο Υγείας να γιορτάσει μαζί μας την ημέρα αυτή στην εκδήλωση που διοργανώνουμε στην Πλατεία Συντάγματος.

Για το απερχόμενο Δ.Σ.
Ανάργυρος Μαριόλης, τέως Πρόεδρος
Ευάγγελος Φραγκούλης, τέως Γενικός Γραμματέας