Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι: Ρυθμίστε τα χρέη και από τα νοσοκομεία!

  • Iatropedia
Ρευστό δεν αναμένεται να δούνε τελικά πριν την εκπνοή του νέου χρόνου οι πάροχοι του συστήματος Υγείας και κυρίως οι φαρμακοβιομήχανοι. Όμως η κυβέρνηση προχωρά σε συμψηφισμό των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες όχι όμως και στα νοσοκομεία. Τι ζητούν οι ελληνικές εταιρείες

Άμεση επέκταση των συμψηφισμών και στα χρέη των νοσοκομείων ζητά η Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κάνοντας έκκληση με επιστολές της προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Και αυτό ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα τις δικές τους οφειλές στην εφορία.

Η ΠΕΦ επισημαίνει με δραματικό τόνο το ασφυκτικότατο οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες υποχρεούνται να κινηθούν λόγω της παραλυτικής έλλειψης ρευστότητας στην οποία συντελούν:

· Το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον

· Η επιλεκτική στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

· Οι αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

· Οι ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων που υποχρεωτικά έλαβαν έναντι παλαιότερων χρεών νοσοκομείων

· Η ασφυκτική πιστωτική πολιτική των τραπεζών

· Η επιβολή αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων στη φαρμακοβιομηχανία

Στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση θέσπισε τη δυνατότητα συμψηφισμού μόνο με χρέη των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ. Όμως αυτό δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών.

Και αυτό διότι υπάρχουν εταιρείες, μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που δεν έχουν απαιτήσεις έναντι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, δραστηριοποιούμενες κατά βάση στην αμιγώς νοσοκομειακή αγορά.