Ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Στην δίνη των ελλείψεων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά" σύμφωνα ε τους φαρμακοποιούς. Όπως υποστηρίζουν, "οι ασθενείς αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα τους. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών ,αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων , των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι , την θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Πάρκινσον και την οστεοπόρωση".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ενημερώνει τον ΕΟΦ και τους πολίτες για την έλλειψη διαφόρων φαρμάκων. Μάλιστα από το περασμένο καλοκαίρι είναι η πολλοστή φορά που διαπιστώνεται αργοπορία στην προμήθεια συγκεκριμένων σκευασμάτων…

Όπως προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους από τον ΠΦΣ, «συνεχίζονται βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK , INFARIX TETRA . Ακόμη και το γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν ένα γολγοθά -πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα- για να βρουν το φάρμακο τους . Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει»!

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να ελέγξουν φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες και όπου διαπιστωθεί όντως ότι δεν φροντίζουν πρώτα για τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς αλλά προχωρούν άκριτα σε παράλληλες εξαγωγές, να τις απαγορεύουν…

«Είναι αναγκαίο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς. Ο Έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες , και τις εταιρείες και η πολιτεία έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης».