Ελλείψεις φαρμάκων και πάλι στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα άδεια ράφια των φαρμακείων και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές στα φάρμακα που ευνοούν τις παράλληλες εξαγωγές.

Καθημερινή και πολλές φορές άνιση είναι η μάχη των φαρμακοποιών με τις ελλείψεις φαρμάκων καθώς σε πολλές περιπτώσεις για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα των ασθενών που προσέρχονται στα φαρμακεία τους, δίνουν αγώνα…  Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, «παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ή που λέγεται ότι έχουν γίνει, η λίστα των σκευασμάτων που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι λόγοι που τελικά οδηγούν σ’ αυτή την κατάσταση αν και πολύπλοκοι είναι σε όλους γνωστοί και δημιουργούν ένα κουβάρι δυσεπίλυτο μεν, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση αν δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις.

– Νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό,
– παράνομες από «ιδιώτες» που περνάνε από τα φαρμακεία και ζητούν να αγοράσουν γνωστά ελλειπτικά φάρμακα (όπως καταγγέλουν στα όργανά τους πολλάκις οι συνάδελφοι),
– αποσύρσεις σκευασμάτων από τις ίδιες τις εταιρίες παρασκευής τους λόγω υπερβολικής μείωσης της τιμής τους,
– σφιχτές» πολιτικές εταιριών οι οποίες δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες,
– περίεργες «εμπορικές» πολιτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα σε όποιο φαρμακείο δύναται να πληρώσει μετρητοίς αθετώντας το νόμο για υποχρεωτική δίμηνη πίστωση (και δεν είναι πολλά αυτά που δύνανται πλέον),
– λίστες επί λιστών,
– εγκύκλιοι επί εγκυκλίων κλπ. (Σ.Σ.: οι παραπάνω είναι οι κύριες αιτίες των τραγικών ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην Ελλάδα σήμερα).

Λίστα των φαρμάκων που είτε είναι σε μόνιμη έλλειψη από την εταιρία διάθεσής τους, είναι σε μόνιμο περιορισμό διάθεσης λόγω μη επαρκών ποσοτήτων, είτε είναι σε διάθεση μόνο αν ένα φαρμακείο μπορεί να πληρώσει μετρητοίς στην εταιρία: Για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά.

«Οσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και δεν λαμβάνονται μέτρα για τις εξαγωγές, τόσο θα εντείνεται το φαινόμενο της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά», δήλωσε ο κ. Λουράντος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτήρισε δε «ανήθικο» αυτό που συμβαίνει με τις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όπως είπε, ναι μεν δεν είναι παράνομες, ωστόσο για να γίνονται, «πρέπει πρώτα να καλύπτεται η ελληνική αγορά και να μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους», και κάλεσε τον ΕΟΦ να προβεί σε έλεγχο.