Η Ελλάδα εφαρμόζει εθνικό σχέδιο για να παραμείνει ελεύθερη πολιομυελίτιδας παρά το προσφυγικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στα πλαίσια της 70ης Συνάντησης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, κατέχοντας την τιμητική θέση του Rapporteur , στην ημερήσια ατζέντα με θέμα σχετικά με την ‘’Ετοιμότητα, επιτήρηση και ανταπόκριση’’ για την πολυομελίτιδα προέβη σε δηλώσεις για την πολιομυελίτιδα και το σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα μας.

Διαβάστε παρακάτω τι επισήμανε ο κ. Μπασκόζος:

«Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που κοινοποιείται στην Ελλάδα από το 1950. Από τον Σεπτέμβριο του 1996, η επιτήρηση της Οξείας Χαλαρής Παράλυσης (AFP) είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τις οδηγίες του WHO (1997), ένα κλινικό-εργαστηριακό δίκτυο για την επιτήρηση της AFP εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 1998 από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από το 1997, καμία περίπτωση άγριου ιού πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα δεν έχει κοινοποιηθεί, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των υψηλών επιπέδων ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού. Η Ελλάδα το 2002, έχει πιστοποιηθεί ως χώρα ‘’χωρίς πολιομυελίτιδα» (polio-free), όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003-2016, δεν κοινοποιήθηκε καμία περίπτωση πολιομυελίτιδας στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μέχρι το 2016, συνολικά δεκαοχτώ (18) περιπτώσεις απορρίφθηκαν ως πολιομυελίτιδα και όλα τα δείγματα κοπράνων ελέγχθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον Ιο Πολυομελίτιδας/ Εντεροϊου – Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.  ‘’Άγριοι ​​ιοί πολιομυελίτιδας’’ δεν έχουν απομονωθεί.

Η Ελλάδα εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τις διαδικασίες επιτήρησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Εντατική ενεργή AFP επιτήρηση σε εβδομαδιαία βάση, στην οποία συμμετέχουν 30 νοσοκομεία.

Έπειτα από τη μεγάλη εισροή μεταναστών/προσφύγων, δημιουργήθηκε ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης στα σημεία φροντίδας των προσφύγων/μεταναστών, συλλέγοντας επιδημιολογικές πληροφορίες (δεδομένα) για επιλεγμένα σύνδρομα/υγειονομικές συνθήκες που είναι σημαντικές για την δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου «νευρολογικές εκδηλώσεις οξείας εμφάνισης», με κύριο στόχο την έγκαιρη αναγνώριση περιπτώσεων πολιομυελίτιδας.

Επιπρόσθετα, συμπληρωματική επιτήρηση εντεροϊών (μελέτη σπονδυλικής στήλης) εφαρμόστηκε σε υποπληθυσμούς υψηλού κινδύνου, με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού (π.χ. Ρόμα, μετανάστες και πρόσφυγες), καθώς και περιβαλλοντική επιτήρηση με τη συλλογή δειγμάτων αποχέτευσης από το βιολογικό καθαρισμό πιθανών μολυσμένων περιοχών. Οι συμπληρωματικές αυτές δραστηριότητες θα ενταθούν κατά το 2017.

Όσον αφορά την κάλυψη της ανοσοποίησης, το IPV είναι το μόνο εμβόλιο που χρησιμοποιείται στα προγράμματα ε εμβολιασμού από το 2005. Σύμφωνα με τις εθνικές μελέτες σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, η κάλυψη με 3 δόσεις IPV στο γενικό παιδικό πληθυσμό είναι 99,5%.

Συμπληρωματικές δραστηριότητες ανοσοποίησης διεξάγονται σε πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από ενδημικές χώρες και τη Συρία.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Υγείας για τον συντονισμό του εμβολιασμού των προσφύγων/μεταναστών, ο αριθμός των εμβολιασμένων παιδιών κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου (Ιούνιος 2016 – Ιανουάριος 2017) είναι πάνω από 6.000 παιδιά.

Οι εμβολιασμοί διεξήχθησαν υπό τη μορφή μαζικής εκστρατείας από ΜΚΟ με σημαντική εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση της Κατάστασης της Ελλάδας ως μια χώρα ‘’χωρίς Πολιομυελίτιδα’’, εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις συστάσεις του RCC και έχει υποβληθεί στον ΠΟΥ. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση όσον αφορά τη διεθνή εξάπλωση του άγριου ιού πολιομυελίτιδας και την κατάσταση του ΠΟΥ σχετικά με τη συνεδρίαση της IHR Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πολιομυελίτιδα θα τεθεί αυτομάτως σε εφαρμογή σε περίπτωση επαναεισαγωγής (επανεμφάνισης) περίπτωσης πολιομυελίτιδας, εξασφαλίζοντας τη διακοπή της μετάδοσης του ιού.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στις προσπάθειες του ΠΟΥ, την οποία υποστηρίζουμε, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι μια χώρα χωρίς πολιομυελίτιδα».