Η Ελλάδα ακόμα ψηλά στην ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ποιότητα και διαθεσιμότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν βελτιωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου από το 1990 και μετά.... Ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι ανισότητες μεταξύ των χωρών, αλλά και οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό κάθε χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πάνω από τη Γερμανία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Μάρεϊ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δημιούργησαν ένα νέο παγκόσμιο δείκτη (Healthcare Access and Quality Index), και βαθμολόγησαν από το 0 έως το 100, 195 χώρες ανάλογα με την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους και του βαθμού στον οποίο έχει ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε αυτήν.

Ο δείκτης έλαβε υπόψη στοιχεία της περιόδου 1990-2015 και βασίστηκε στη θνησιμότητα που υπάρχει σε κάθε χώρα για 32 παθήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης εμφανίζει αύξηση από 40,7 το 1990 σε 53,7 το 2015, καθώς οι 167 από τις 195 χώρες εμφάνισαν διαχρονικά βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όμως,  κατά την ίδια περίοδο, οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες και τις χειρότερες ιατροφαρμακευτικές επιδόσεις διευρύνθηκε κατά σχεδόν πέντε μονάδες!

Το 2015 το υψηλότερο σκορ εμφάνισε η Ανδόρρα (94,6) και ακολουθούσαν κατά σειρά η Ισλανδία (93,6), η Ελβετία (91,8), η Σουηδία (90,5), η Νορβηγία (90,5), η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (28,6).

Η Ελλάδα, με 87 μονάδες, βρίσκεται στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ακριβώς πάνω από τη Γερμανία (86). Η Κύπρος βρίσκεται στην 27η θέση (85 μονάδες), οι ΗΠΑ στην 36η (81 μονάδες) και η Τουρκία στην 81η (76).

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 100  στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως αυτές που προκαλούν διάρροια, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η επιληψία και η σκωληκοειδίτιδα. Χαμηλότερες είναι οι επιμέρους βαθμολογίες της χώρας μας στον καρκίνο του δέρματος, πλην του μελανώματος, (62), στον καρκίνο των όρχεων (67), στο λέμφωμα Hodgkin (31), στη λευχαιμία (62), στην ισχαιμική νόσο της καρδιάς (61), στην αγγειακή εγκεφαλική νόσο (72) κ.α.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.α.) δεν βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με βάση το νέο ιατρικό δείκτη, ο Δρ Μάρεϊ επεσήμανε πως «το να έχει μια χώρα ισχυρή οικονομία, δεν αποτελεί εγγύηση για καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε το να έχει προχωρημένη ιατρική τεχνολογία…»