Ελκώδης κολίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

  • Iatropedia
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί μακροχρόνια φλεγμονή και έλκη (πληγές) στο πεπτικό σας σύστημα. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφανειακή στοιβάδα του παχέος εντέρου και του ορθού. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, και όχι απότομα.

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι εξουθενωτική και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Αν και δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου και ακόμη και να επιφέρει μακροχρόνια ύφεση.

Αίτια

Η ακριβής αιτία της ελκώδους κολίτιδας παραμένει άγνωστη. Πιο παλιά, η διατροφή και το άγχος ήταν οι βασικοί “ύποπτοι” για τη νόσο, αλλά τώρα οι γιατροί γνωρίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν αλλά δεν προκαλούν την ελκώδη κολίτιδα.

Μια πιθανή αιτία είναι μια ανοσολογική δυσλειτουργία του συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια εισβολή ιού ή βακτηριδίου, τότε μια μη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κύτταρα του πεπτικού σωλήνα.

Η κληρονομικότητα φαίνεται επίσης να παίζει ένα ρόλο, αφού η ελκώδης κολίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν στην οικογένειά τους μέλη με αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα δεν έχουν κάποιο σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και το σημείο που αυτή εμφανίζεται. Ως εκ τούτου, οι γιατροί ταξινομούν συχνά την ελκώδη κολίτιδα σύμφωνα με τη θέση της.

Μπορεί να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου όπου είναι η φλεγμονή:

-Διάρροια, συχνά με αίμα ή πύον

-Κοιλιακός πόνος και κράμπες

-Πόνος στο ορθό

-Αιμορραγία από το ορθό (μικρή ποσότητα αίματος στα κόπρανα)

-Επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα

-Αδυναμία να αφοδεύσετε, παρά τον πόνο στην κοιλιά και την αίσθηση επείγουσας ανάγκης

-Απώλεια βάρους

-Κούραση

-Πυρετός

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Η πορεία της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να ποικίλει, με μερικούς ανθρώπους να έχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης.

Τύποι

Η ελκώδης κολίτιδα ταξινομείται ανάλογα με το ποσοστό του παχέος εντέρου έχει επηρεαστεί. Η κατάσταση μπορεί να είναι ήπια και να περιορίζεται στο ορθό (ελκώδης πρωκτίτιδα). Ή μπορεί να επηρεάσει επιπλέον τμήματα του παχέος εντέρου, με πιο σοβαρά συμπτώματα. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν ελκώδη κολίτιδα σε νεαρότερη ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Δείτε το γιατρό σας αν έχετε μια επίμονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας ή αν έχετε συμπτώματα όπως:

-Κοιλιακό άλγος

-Αίμα στα κόπρανα σας

-Συνεχιζόμενη διάρροια που δεν ανταποκρίνεται στα κλασικά φάρμακα

-Διάρροια που σας ξυπνά απότομα από τον ύπνο

-”Ανεξήγητος” πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 1-2 μέρες

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκυμοσύνη στην περίοδο: Δείτε τι ισχύει ακριβώς

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν αίμα στα ούρα