Έλεγχοι στο νερό και στα τρόφιμα της Κεφαλλονιάς με το φόβο επιδημιών! Άδωνις:”Μην πίνετε νερό βρύσης”

  • Iatropedia
Δεν φθάνει που έχουν τις ανησυχίες τους, την αναστάτωση, το και το ξεσπίτωμα, έχουν τώρα και να σκεφθούν το νερό οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο.

Εντατικοί έλεγχοι στο σύστημα υδροδότησης της Κεφαλλονιάς ξεκινούν άμεσα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά από σχετικές εγκυκλίους που εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε από τη Κεφαλλονιά ότι τα δίκτυα θα ελεγχθούν ενώ θα γίνεται και μεταφορά εμφιαλωμένων νερών για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να πίνουν νερό από τη βρύση μέχρι α ολοκληρωθούν οι έλεγχοι καθώς δεν είναι γνωστό εάν από το χτύπημα του Εγκέλαδου έχει υποστεί ζημιές το δίκτυο υδροδότησης και το νερό είναι ακατάλληλο.

Να σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητα τους και στο γήπεδο του Ληξουρίου, διαμαρτυρήθηκαν ότι τα αποθέματα σε εμφιαλωμένα νερά

είχαν τελειώσει.

Εξαιτίας των φόβων αυτών και των προβλημάτων η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μ. Μακρή, υπέγραψε δύο σχετικές εγκυκλίους, η πρώτη για τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και η δεύτερη σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγιεινής των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, στα οποία θα φιλοξενηθούν πληγέντες ή άτομα, τα οποία θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για συνδρομή και βοήθεια.

Οδηγίες για προσωπική υγιεινή

Πάντως από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του. Επιπλέον, επισημαίνεται η σημασία της προσωπικής υγιεινής των χειριστών των τροφίμων και των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παρασκευής και διάθεσης των τροφίμων, ιδιαίτερα δε των ευαλλοίωτων. Τέλος, παρέχονται οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πλοία της περιοχής, αλλά και για την εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται οι βιταμίνες στα σούπερ μάρκετ! Ποιες θα πωλούνται

Τι θα αλλάξει σε 10 μέρες με το ΠΕΔΥ του Άδωνι! Όλες οι αλλαγές για ασθενείς-εργαζόμενους

Νέο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι κόβεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Πυρ ομαδόν κατά προέδρου ΕΟΠΥΥ για το μαχαίρι στις διαγνωστικές εξετάσεις!