Εκτός ιδιωτικών χειρουργείων οι πανεπιστημιακοί

  • Iatropedia
Απέσυρε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και επέτρεπε στους πανεπιστημιακούς γιατρούς εκτός από το να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να μπορούν και να χειρουργούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Θα μπορούν μεν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο αλλά δε θα μπορούν να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα της υγείας οι πανεπιστημιακοί γιατροί σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Με βάση τη διάταξη, οι καθηγητές ιατρικής θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά με βασική προϋπόθεση να απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Δε θα μπορούν όμως να πιάνουν και νυστέρι.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πανεπιστημιακοί που έχουν χειρουργικές ειδικότητες δε θα μπορούν ουσιαστικά να αξιοποιούν τους «πελάτες» που θα εξασφαλίζουν μέσω της απασχόλησής τους στο ΕΣΥ.

Παρ αυτά η ρύθμιση Λοβέρδου για παράλληλη εργασία των πανεπιστημιακών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ευνοεί την προώθηση των ασθενών προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς οι καθηγητές ιατρικής μπορούν με μεγάλη άνεση έστω κι αν δεν τους επιτρέπεται να χειρουργήσουν οι ίδιοι, να κατευθύνουν τους ασθενείς σε συνεργάτες τους ή σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα με το ..αζημίωτο φυσικά.

Να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε προωθήσει νομοσχέδιο που απαγόρευε τη διατήρηση ιδιωτικών ιατρείων από τους καθηγητές, νόμο που κατήργησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε προκληθεί και ένταση μεταξύ των δύο υπουργών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.