Έκθεση σε τοξικά χημικά για τα βρέφη που θηλάζουν λένε οι επιστήμονες

  • Iatropedia
Αλλεπάλληλες έρευνες έχουν επισημάνει την σημασία που έχει ο θηλασμός για την υγεία του βρέφους (αλλά και της μητέρας), εντούτοις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο θηλασμός θα μπορούσε επίσης να εκθέσει τα βρέφη σε μια σειρά από τοξικές χημικές ουσίες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology, αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο ένα μωρό θηλάζει, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή του σε μια κοινή τάξη βιομηχανικών χημικών ουσιών, που ονομάζονται υπερφθοριωμένες αλκυλιακές ουσίες (perfluorinated alkylate substances – PFAS).

Οι PFAS είναι χημικές ουσίες που προστίθενται στα ρούχα, σε συσκευασίες τροφίμων, σε λιπαντικά και άλλα προϊόντα, προκειμένου να τα καθιστούν ανθεκτικά στο νερό, τα λίπη και τους λεκέδες.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, Philippe Grandjean, επίκουρο καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο Harvard, και T.H. Chan από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστόνη, οι PFAS βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτές οι ουσίες μπορεί συχνά να βρεθούν στο αίμα των ανθρώπων και των ζώων, σημειώνουν οι ερευνητές, και προηγούμενες μελέτες τις έχουν συνδέσει με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπαραγωγικές ανωμαλίες, ενδοκρινική διαταραχή και καρκίνο.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος 81 παιδιών που γεννήθηκαν στις Νήσους Φερόε την περίοδο 1997-2000.

Τα δείγματα αίματος ελήφθησαν κατά τη γέννηση και όταν τα παιδιά ηλικίας 11 μηνών, 18 μηνών και 5 ετών και αξιολογήθηκαν για την παρουσία πέντε γνωστών PFAS. Η ομάδα ανέλυσε επίσης δείγματα αίματος από τις μητέρες των παιδιών, τα οποία ελήφθησαν στις 32 εβδομάδες της κύησης.

Μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει αποκλειστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις PFAS αυξήθηκαν κατά περίπου 20-30% για κάθε μήνα θηλασμού. Μια χαμηλότερη μηνιαία αύξηση στις συγκεντρώσεις PFAS εντοπίστηκε μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει εν μέρει.

Οι ερευνητές εντόπισαν μόνο μία PFAS, με την ονομασία perfluorohexanesulfonate, της οποίας οι συγκεντρώσεις δεν αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι κατά τη στιγμή της διακοπής του θηλασμού, οι συγκεντρώσεις των PFAS σε πολλά βρέφη ξεπέρασαν εκείνες στις μητέρες τους, και ξεκίνησαν να μειώνονται όσο περνούσε ο χρόνος.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή στα χαρτιά που ακουμπάτε συνέχεια και είναι τοξικά

Προσοχή: Τοξικό φυτό προκαλεί εγκαύματα στο πρώτο άγγιγμα (ΒΙΝΤΕΟ)