ΕΚΤΕΠΝ: Η νέα έκθεση για τα ναρκωτικά δείχνει αύξηση των θανάτων

  • Iatropedia
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2013 (το οποίο αφορά η τελευταία έκθεση) αναφέρθηκαν 74 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Από αυτούς είχαν επιβεβαιωθεί με τις απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις οι 33 (44,6%). Το ίδιο έτος παρατηρήθηκε ανακοπή του ρυθμού μείωσης του αριθμού θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών οι οποίοι παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το 2013 οι ιατρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ ανταποκρίθηκαν σε 551 επείγοντα περιστατικά, από τα οποία τα 504 εξυπηρετήθηκαν από την Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) του ΟΚΑΝΑ.

Το 2013 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των επειγόντων περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν από την Κινητή Μονάδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη λόγω αναστολής της λειτουργίας της Μονάδας τους πέντε πρώτους μήνες του 2013.

Σε γενικές γραμμές:

Το 2013 λειτουργούσαν στην Ελλάδα συνολικά 105 δομές θεραπείας και 44 συμβουλευτικά κέντρα για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.

-Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2013 αντιστοιχούν στο σύνολο των δομών που λειτουργούν στην Ελλάδα και ανταποκρίθηκαν στο σύστημα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης του ΕΚΤΕΠΝ.

-Το σύνολο των ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες θεραπείας κατά το 2013 ανέρχεται στους 12.977, εκ των οποίων 9.973 (76,9%) βρίσκονταν σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης, 2.618 (20,2%) σε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ενώ 386 (3%) δέχτηκαν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.

-Όσον αφορά τα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν στο πλαίσιο των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, το 2013 έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής συνολικά 5.081 άτομα, εκ των οποίων ένας στους δύο απευθύνθηκε για πρώτη φορά, ενώ ένας στους τρεις προχώρησε στην κυρίως φάση θεραπείας κάποιου προγράμματος. Επίσης, κατά το 2013, κατέθεσαν αίτηση στο Κέντρο Υποδοχής, Ενημέρωσης και Προσανατολισμού του ΟΚΑΝΑ για ένταξη σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ για την Αθήνα συνολικά 533 άτομα, εκ των οποίων το 75% έκανε αίτηση για πρώτη φορά, ενώ συνολικά 516 άτομα ολοκλήρωσαν τις ομάδες προεισαγωγής και παραπέμφθηκαν σε μονάδες της Αττικής.

Εξελίξεις

Κατά το 2013 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο προγράμματα θεραπείας (το Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης Χανίων του ΟΚΑΝΑ και η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης Ενηλίκων ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στον Πειραιά), καθώς και τρία συμβουλευτικά κέντρα από το ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο (ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ), την

Άρτα και την Ηγουμενίτσα (ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ).

Τάσεις

Κατά την περίοδο 2002-2013 διαπιστώνεται σταδιακή αύξηση στο σύνολο των ατόμων που εντάχθηκαν σε κάποια θεραπευτική δομή ανά έτος. Το 2013 διαπιστώνεται μικρή αύξηση στο σύνολο των ατόμων που εντάχθηκαν σε κάποια θεραπευτική δομή κατά 6,3% σε σχέση με το 2012, ενώ η αύξηση αυτή

φαίνεται να οφείλεται μόνο στην αύξηση των «παλαιών» θεραπευομένων κατά 19,3% σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, παρατηρείται μείωση στις εισαγωγές κατά 16,6%, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των εισαγωγών στο πρόγραμμα φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Διαβάστε εδώ την έκθεση