Έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ και προβλήματα με τους κλινικάρχες

  • Iatropedia
Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, Ιωάννη Βαφειάδη και το διοικητικό στέλεχος του Οργανισμού, Ν. Λεοντόπουλοείχε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος με βασικό θέμα συζήτησης την επιτάχυνση των διαδικασιών υπογραφής συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με μονάδες αιμοκάθαρσης ιδιωτικών κλινικών και το αίτημα του φορέα για την οικονομική κάλυψη. Την ίδια ώρα, τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) απέστελναν ενημέρωση σχετικά με τις επιχορηγήσεις του ΕΟΠΥΥ προς κάποιους ιδιώτες παρόχους αλλά όχι τις κλινικές...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας στην συνάντηση με τους παράγοντες του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου θα δοθεί επιχορήγηση 46.200.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Υγείας να δοθεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στον Οργανισμό για ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Τέθηκε ακόμη η ανάγκη επανασχεδιασμού του προσωπικού ιδιωτικών κλινικών αναλογικά με τις ανάγκες που καλύπτουν ιδιαίτερα όσον αφορά στον αριθμό κλινών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τον ΕΟΠΥΥ να επιχορηγείται με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες παρόχους, υπογραμμίζει, «την ανάγκη για δίκαιη και ισότιμη κατανομή του εν λόγω ποσού σε όλους τους κλάδους των παρόχων».

Αναφέρουν επίσης:

«Όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο, ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ασάφειας της προεκλογικής περιόδου. Για αυτό τον λόγο ο ΣΕΚ δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα επιλεκτικών πληρωμών και σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσεται να πράξει τα νόμιμα.

Η άδικη και άνιση κατανομή του προϋπολογισμού και διαδικασία εξόφλησης των παρόχων δημιουργεί στρεβλώσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία της Υγείας στην Ελλάδα. Πάγια διεκδίκηση του ΣΕΚ είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων και αποπληρωμή των χρεών, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε υπηρεσίες υγείας».